BiH
0

Vlada Austrije donirala 420.000 eura za deminiranje

FENA
Vlada Republike Austrije je putem ITF-a - Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina donirala 420.000 eura za aktivnosti deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Novac je osiguran u skladu s Memorandumom o razumijevanju potpisanom u Sloveniji, a bit će deminirano 216.626 m2, dok će na površini 79.835 m2 biti obavljeno tehničko izviđanje.

Tender za izbor najboljeg ponuđača za protuminsko djelovanje na lokacijama u području Bratunca, Donjeg Vakufa, Bugojna, Vogošće, Krupe na Uni i Velike Kladuše obavljen je danas, saopćeno je iz Implementacijskog ureda u Sarajevu Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina.

Sve lokacije su visokog prioriteta i od velike važnosti kako za stanovnike ovih područja, tako i za cijelu BiH.

Čišćenje lokacija u područjima Donjeg Vakufa, Vogošće, Krupe na Uni i dijela lokacija u Bratuncu podrazumijeva uklanjanje klaster bombi, dok čišćenje lokacija u Bugojnu i Velikoj Kladuši označava potporu ekonomskom razvoju tih zajednica u budućnosti.

Od iznimno velike važnosti su lokacije u Bratuncu, s obzirom na već raniju incijativu Udruženja žena Srebrenice iz, koja je podnesena BH MAC-u, za utvrđivanje minske situacije na ovim lokalitetima, kako bi se sakupili i sahranili posmrtni ostaci poginulih, navodi se u saopćenju.

Aktivnostima deminiranja i tehničkog izviđanja na ovim lokalitetima omogućit će se nesmetan pristup do lokacija gdje se nalaze posmrtni ostaci poginulih, te otkloniti minska opasnost za sve stanovnike ovih područja.

Do sada je vlada Republike Austrije putem ITF donirala više od 4,5 miliona eura za izvođenje programa protuminskog djelovanja u regionu jugoistočne Evrope i šire, od čega je više od 2,9 miliona eura donirano za aktivnosti deminiranja i tehničkog izvođanja u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, vlada Republike Austrije je aktivno podržavala različite projekte pomoći žrtvama mina u jugoistočnoj Evropi, rečeno je u saopćenju.

Međunarodna fondacija za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF), koju je osnovala Vlada Republike Slovenije 1998. godine, jeste humanitarna, neprofitna organizacija posvećena uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) i njihovog utjecaja u jugoistočnoj Evropi i drugim minsko zagađenim regijama u svijetu.

ITF je od 1998. do 2010. godine u sklopu različitih aktivnosti potuminskog djelovanja i pomoći žrtvama mina u Bosni i Hercegovini implementirao više od 110 miliona eura donatorskih sredstava, kojima je očišćeno više od 55 miliona kvadratnih metara minskih polja.