Podrška se nastavlja
0

300.000 eura od Njemačke za projekte deminiranja u BiH

Sarajevo-x.com
Vlada Savezne Republike Njemačke je u 2010. godini ponovno donirala sredstva za deminiranje Međunarodnom Fondu za deminiranje i pomoć žrtvama mina (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance -ITF). Donacija u visini od 300.900 eura je namijenjena za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja u Bosni i Hercegovini.

Predviđa se da bi se operacijama deminiranja i tehničkog izviđanja lokalnom stanovništvu predalo oko 186.000 kvadratnih metara očišćene površine, na pet lokacija u području Stolca, Ljubinja, Ravog i Trebinja. Pored toga, uz pomoć dijela njemačke donacije bit će omogućena rehabilitacija žrtava mina, u sklopu koje će se donirati 33 nove proteze.

Njemačka je jedan od najvažnijih donatora ITF–u, s ukupnim doprinosom donacija od preko 19,7 miliona eura, u 12 godina djelovanja ITF-a. S ovim sredstvima je, djelovanjem na području deminiranja i tehničkog izviđanja, lokalnom stanovništvu predato preko 14,8 miliona kvadratnih metara očiščenih površina u regiji jugoistočne Evrope.

ITF je time, uz pomoć međunarodne zajednice i nacionalnog programa protuminskog djelovanja ispunio postavljene ciljeve do 2009. godine, tačnije četiri države su proglašene zemljama očišćenim od mina, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Srbija.

Većina sredstava prikupljenih u 2009. godini usmjerena je u programe protuminskog djelovanja u dvije minski najzagađenije zemlje u regiji jugoistočne Evrope, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, gdje je očišćeno više od 8,5 miliona kvadratnih metara teritorija.