{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


300.000 eura od Njemačke za projekte deminiranja u BiH

S
28.10.2010. u 12:30
0
0
300.000 eura od Njemačke za projekte deminiranja u BiH
0
300.000 eura od Njemačke za projekte deminiranja u BiH
Vlada Savezne Republike Njemačke je u 2010. godini ponovno donirala sredstva za deminiranje Međunarodnom Fondu za deminiranje i pomoć žrtvama mina (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance -ITF). Donacija u visini od 300.900 eura je namijenjena za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja u Bosni i Hercegovini.
Predviđa se da bi se operacijama deminiranja i tehničkog izviđanja lokalnom stanovništvu predalo oko 186.000 kvadratnih metara očišćene površine, na pet lokacija u području Stolca, Ljubinja, Ravog i Trebinja. Pored toga, uz pomoć dijela njemačke donacije bit će omogućena rehabilitacija žrtava mina, u sklopu koje će se donirati 33 nove proteze.

Njemačka je jedan od najvažnijih donatora ITF–u, s ukupnim doprinosom donacija od preko 19,7 miliona eura, u 12 godina djelovanja ITF-a. S ovim sredstvima je, djelovanjem na području deminiranja i tehničkog izviđanja, lokalnom stanovništvu predato preko 14,8 miliona kvadratnih metara očiščenih površina u regiji jugoistočne Evrope.

ITF je time, uz pomoć međunarodne zajednice i nacionalnog programa protuminskog djelovanja ispunio postavljene ciljeve do 2009. godine, tačnije četiri države su proglašene zemljama očišćenim od mina, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Srbija.

Većina sredstava prikupljenih u 2009. godini usmjerena je u programe protuminskog djelovanja u dvije minski najzagađenije zemlje u regiji jugoistočne Evrope, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, gdje je očišćeno više od 8,5 miliona kvadratnih metara teritorija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: