{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova podrška vlade SAD-a projektima deminiranja u BiH

F
15.11.2010. u 12:47
0
1
Nova podrška vlade SAD-a projektima deminiranja u BiH
0
Nova podrška vlade SAD-a projektima deminiranja u BiH
Foto: Ilustracija
Na osnovu sredstava koja je osigurala vlada Sjedinjenih Američkih Država za 2010. te raspisanog tendera za deminiranje i tehničko izviđanje u BiH odabrani su najbolji ponuđači za osam ugovora, koji će u narednom periodu pristupiti aktivnostima protuminskog djelovanja na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.
Sredstva za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja, površine više od 1,5 miliona metara kvadratnih, osigurana su od najvećeg donatora ITF-a u BiH - vlade SAD-a.

Značajnu finansijsku podršku u sklopu tendera osigurale su i općine Bihać, Tešanj, Gračanica, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Goražde, Sapna, Banovići,Tuzla, Lukavac, Kalesija, Kladanj i Brčko Distrikt.

Aktivnosti protuminskog djelovanja u skladu s raspisanim tenderom obavljat će se na lokacijama koje zajedno obuhvataju površinu od 1.525.583 metra kvadratnih, a nalaze se na području Jajca, Gradačca, Bosanske Krupe, Bihaća, Maglaja, Tešnja, Doboja, Banovića, Kalesije, Kladnja, Lukavca, Sapne, Tuzle, Gračanice, Ilidže i općine Stari Grad Sarajevo.

Deminiranje i tehničko izviđanje lokacija će osigurati uvjete za poboljšanje ekonomskih pretpostavki za život i održivi povratak te otkloniti svakodnevnu opasnost za lokalno stanovništvo, a naročito djece čiji je put do škole omeđen minama.

Obnova i rekonstrukcija objekata, infrastrukture kao što su trase puteva, elektromreže, vodovodi, gasne i telefonske instalacije samo su dio koji ukazuju na veliki značaj protuminskog djelovanja na spomenutim lokacijama.

Radovi u poljoprivredi, koji će se omogućiti nakon završetka aktivnosti lokalnom stanovništvu su od krucijalnog značaja jer stočarstvo, voćarstvo, šumarstvo i ostale grane poljoprivrede omogućavaju egzistenciju njihovih porodica.

U 12 godina postojanja ITF je prikupio donatorska sredstva u iznosu višem od 324,84 miliona dolara za različite programe protuminskog djelovanja u regiji jugoistočne Evrope i šire.

ITF je od 1998. do 2010. godine u sklopu različitih aktivnosti potuminskog djelovanja i pomoći žrtvama mina u Bosni i Hercegovini implementirao više od 152 miliona dolara donatorskih sredstava i time je očišćeno više od 56 miliona metara kvadratnih minskih polja.

Prepoznatljivost ITF-a kao i veliki interes donatora za saradnju ogleda se u mogućnosti korištenja sistema uduplavanja donacija od SAD-a, što podrazumijeva da je svaki dolar prikupljen donacijama putem ITF-a osiguran njihovim dodatnim dolarom.

Dio lokacija uvrštenih u spomenuti tender upravo predstavljaju dio sistema "matching funda“, već ranije osiguranih sredstava brojnih donatora ITF-a u Bosni i Hercegovini za 2009./2010. godinu.

U sklopu strateških ciljeva u periodu 2010.-2013. ITF planira blisko surađivati s nacionalnim vlastima, kontinuirano poticati regionalnu saradnju te u partnerstvu s lokalnim zajednicama i međunarodnim ustanovama aktivno raditi na smanjenju humanitarnih i društveno-ekonomskih prijetnji od mina i eksplozivnih ostataka iz ratnog perioda, saopćeno je iz Fonda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: