BiH
0

Nova podrška vlade SAD-a projektima deminiranja u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na osnovu sredstava koja je osigurala vlada Sjedinjenih Američkih Država za 2010. te raspisanog tendera za deminiranje i tehničko izviđanje u BiH odabrani su najbolji ponuđači za osam ugovora, koji će u narednom periodu pristupiti aktivnostima protuminskog djelovanja na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

Sredstva za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja, površine više od 1,5 miliona metara kvadratnih, osigurana su od najvećeg donatora ITF-a u BiH - vlade SAD-a.

Značajnu finansijsku podršku u sklopu tendera osigurale su i općine Bihać, Tešanj, Gračanica, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Goražde, Sapna, Banovići,Tuzla, Lukavac, Kalesija, Kladanj i Brčko Distrikt.

Aktivnosti protuminskog djelovanja u skladu s raspisanim tenderom obavljat će se na lokacijama koje zajedno obuhvataju površinu od 1.525.583 metra kvadratnih, a nalaze se na području Jajca, Gradačca, Bosanske Krupe, Bihaća, Maglaja, Tešnja, Doboja, Banovića, Kalesije, Kladnja, Lukavca, Sapne, Tuzle, Gračanice, Ilidže i općine Stari Grad Sarajevo.

Deminiranje i tehničko izviđanje lokacija će osigurati uvjete za poboljšanje ekonomskih pretpostavki za život i održivi povratak te otkloniti svakodnevnu opasnost za lokalno stanovništvo, a naročito djece čiji je put do škole omeđen minama.

Obnova i rekonstrukcija objekata, infrastrukture kao što su trase puteva, elektromreže, vodovodi, gasne i telefonske instalacije samo su dio koji ukazuju na veliki značaj protuminskog djelovanja na spomenutim lokacijama.

Radovi u poljoprivredi, koji će se omogućiti nakon završetka aktivnosti lokalnom stanovništvu su od krucijalnog značaja jer stočarstvo, voćarstvo, šumarstvo i ostale grane poljoprivrede omogućavaju egzistenciju njihovih porodica.

U 12 godina postojanja ITF je prikupio donatorska sredstva u iznosu višem od 324,84 miliona dolara za različite programe protuminskog djelovanja u regiji jugoistočne Evrope i šire.

ITF je od 1998. do 2010. godine u sklopu različitih aktivnosti potuminskog djelovanja i pomoći žrtvama mina u Bosni i Hercegovini implementirao više od 152 miliona dolara donatorskih sredstava i time je očišćeno više od 56 miliona metara kvadratnih minskih polja.

Prepoznatljivost ITF-a kao i veliki interes donatora za saradnju ogleda se u mogućnosti korištenja sistema uduplavanja donacija od SAD-a, što podrazumijeva da je svaki dolar prikupljen donacijama putem ITF-a osiguran njihovim dodatnim dolarom.

Dio lokacija uvrštenih u spomenuti tender upravo predstavljaju dio sistema "matching funda“, već ranije osiguranih sredstava brojnih donatora ITF-a u Bosni i Hercegovini za 2009./2010. godinu.

U sklopu strateških ciljeva u periodu 2010.-2013. ITF planira blisko surađivati s nacionalnim vlastima, kontinuirano poticati regionalnu saradnju te u partnerstvu s lokalnim zajednicama i međunarodnim ustanovama aktivno raditi na smanjenju humanitarnih i društveno-ekonomskih prijetnji od mina i eksplozivnih ostataka iz ratnog perioda, saopćeno je iz Fonda.