{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjetrenica navedena kao negativan primjer

F
28.4.2010. u 14:35
0
0
Vjetrenica navedena kao negativan primjer
0
Vjetrenica navedena kao negativan primjer
Vjetrenica
Na transnacionalnoj konferenciji o potencijalima za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, održanoj proteklih dana u Mariboru, položaj i odnos vlasti prema pećini Vjetrenici naveden je kao negativan primjer upravljanja prostorom i prirodnim vrijednostima u regiji, saopćeno je iz Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo Polje".
Na konferenciji na kojoj se okupilo 150 sudionika predstavnika različitih međunarodnih tijela i upravnih organizacija, interesnih grupa, istraživača, nije bilo predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

Vjetrenica, svjetski najbogatija pećina po podzemnom biodiverzitetu, izložena je ozbiljnim prijetnjama povezanim s neprikladnim zakonodavstvom i prostornim upravljanjem, istaknuto je na konferenciji.

Regiju s velikim prirodnim i prostornim potencijalima opterećuje slaba unutrašnja povezanost, neravnomjeran razvitak, različita zakonodavstva, nedovoljna saradnja na upravljanju rizicima, različita starosna struktura područja i ispražnjena ruralna područja, rečeno je među ostalim.

Cilj konferencije bio je potaknuti potencijale teritorijalnog razvitka - svijest, znanje, pristupe, prakse, prednosti i slabosti – kako bi teritorijalne zajednice optimizirale svoje potencijale u međunarodnoj suradnji, kako bi se istaknula potreba za suradnjom, te potaknula izmjene iskustava i dali za izbor različitih oblika međunarodnog sudjelovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: