{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjetrenica navedena kao negativan primjer

F
28.4.2010. u 14:35
0
0
Vjetrenica navedena kao negativan primjer
0
Vjetrenica navedena kao negativan primjer
Vjetrenica
Na transnacionalnoj konferenciji o potencijalima za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, održanoj proteklih dana u Mariboru, položaj i odnos vlasti prema pećini Vjetrenici naveden je kao negativan primjer upravljanja prostorom i prirodnim vrijednostima u regiji, saopćeno je iz Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo Polje".
Na konferenciji na kojoj se okupilo 150 sudionika predstavnika različitih međunarodnih tijela i upravnih organizacija, interesnih grupa, istraživača, nije bilo predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

Vjetrenica, svjetski najbogatija pećina po podzemnom biodiverzitetu, izložena je ozbiljnim prijetnjama povezanim s neprikladnim zakonodavstvom i prostornim upravljanjem, istaknuto je na konferenciji.

Regiju s velikim prirodnim i prostornim potencijalima opterećuje slaba unutrašnja povezanost, neravnomjeran razvitak, različita zakonodavstva, nedovoljna saradnja na upravljanju rizicima, različita starosna struktura područja i ispražnjena ruralna područja, rečeno je među ostalim.

Cilj konferencije bio je potaknuti potencijale teritorijalnog razvitka - svijest, znanje, pristupe, prakse, prednosti i slabosti – kako bi teritorijalne zajednice optimizirale svoje potencijale u međunarodnoj suradnji, kako bi se istaknula potreba za suradnjom, te potaknula izmjene iskustava i dali za izbor različitih oblika međunarodnog sudjelovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: