BiH
0

Evropska komisija traži izvještaje o Vjetrenici

FENA
Član Evropske komisije Janez Potočnik uputio je pismo federalnom ministru okoliša i turizma Nevenku Hercegu u kojem je izrazio zabrinutost zbog izvještaja o radovima u Vjetrenici, zatražio detaljne podatke o njihovoj prirodi te ponudio stručnu i financijsku pomoć Bosni i Hercegovini u rješavanju položaja Vjetrenice.

"U svjetlu neizmjerne važnosti ove pećine kao dijela evropske prirodne baštine, želio bih vas upitati za detaljnije informacije o prirodi planiranih građevinskih radova, pravnom postupku izdavanja dozvole koji je primijenjen, znanstvenim savjetima i javnoj raspravi koje ste konzultirali u vezi s dragocjenošću toga mjesta i njegove zaštite, te napretku u pripremi studije izvodljivosti i usklađivanja Zakona o zaštiti prirode", stoji u pismu koje je evropski povjerenik za okoliš uputio ministru Hercegu.

Potočnik je podsjetio ministra Hercega na dosadašnju zakonsku zaštitu Vjetrenice i istaknuo kako ona može ubuduće postati mjesto od općeg interesa u okviru evropske mreže zaštite Natura 2000.

Također, Potočnik isitče da je BiH u skladu s Ugovorom o stabilizacija i pridruživanju dužna postupno usklađivati svoje zakonodavstvo s direktivama EU, što uključuje Ocjenu utjecaja na okoliš, Strategijsku procjenu utjecaja na okoliš i direktive iz područja zaštite prirode (ptice i staništa), kao i odgovarajuću primjenu i provođenje zakona.

"Prema znanstvenim podacima, fauna Vjetrenice uključuje dvije podzemne vrste koje s nalaze na Aneksu II. Direktive o staništima EU i to Proteus anguinus, jedini evropski podzemni kralješnjak i Congeria kusceri, jedini podzemni školjkaš na svijetu, a takve biljke i životinje su od općeg interesa, čija zaštita zahtijeva označavanje posebnih područja zaštite", kazao je Potočnik.

Evropska komisija će biti sretna da može pomoći u daljnjoj suradnji koristeći IPA i TAIEX financijske mehanizme dostupne Bosni i Hercegovini na svim istraživanjima, analizama i ocjenama utjecaja nužnim da se osigura učinkovita zaštita Vjetrenice i njezine faune, zaključuje u pismu ministru Hercegu evropski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.