{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija traži izvještaje o Vjetrenici

F
27.6.2010. u 14:54
0
0
Evropska komisija traži izvještaje o Vjetrenici
0
Evropska komisija traži izvještaje o Vjetrenici
Član Evropske komisije Janez Potočnik uputio je pismo federalnom ministru okoliša i turizma Nevenku Hercegu u kojem je izrazio zabrinutost zbog izvještaja o radovima u Vjetrenici, zatražio detaljne podatke o njihovoj prirodi te ponudio stručnu i financijsku pomoć Bosni i Hercegovini u rješavanju položaja Vjetrenice.
"U svjetlu neizmjerne važnosti ove pećine kao dijela evropske prirodne baštine, želio bih vas upitati za detaljnije informacije o prirodi planiranih građevinskih radova, pravnom postupku izdavanja dozvole koji je primijenjen, znanstvenim savjetima i javnoj raspravi koje ste konzultirali u vezi s dragocjenošću toga mjesta i njegove zaštite, te napretku u pripremi studije izvodljivosti i usklađivanja Zakona o zaštiti prirode", stoji u pismu koje je evropski povjerenik za okoliš uputio ministru Hercegu.

Potočnik je podsjetio ministra Hercega na dosadašnju zakonsku zaštitu Vjetrenice i istaknuo kako ona može ubuduće postati mjesto od općeg interesa u okviru evropske mreže zaštite Natura 2000.

Također, Potočnik isitče da je BiH u skladu s Ugovorom o stabilizacija i pridruživanju dužna postupno usklađivati svoje zakonodavstvo s direktivama EU, što uključuje Ocjenu utjecaja na okoliš, Strategijsku procjenu utjecaja na okoliš i direktive iz područja zaštite prirode (ptice i staništa), kao i odgovarajuću primjenu i provođenje zakona.

"Prema znanstvenim podacima, fauna Vjetrenice uključuje dvije podzemne vrste koje s nalaze na Aneksu II. Direktive o staništima EU i to Proteus anguinus, jedini evropski podzemni kralješnjak i Congeria kusceri, jedini podzemni školjkaš na svijetu, a takve biljke i životinje su od općeg interesa, čija zaštita zahtijeva označavanje posebnih područja zaštite", kazao je Potočnik.

Evropska komisija će biti sretna da može pomoći u daljnjoj suradnji koristeći IPA i TAIEX financijske mehanizme dostupne Bosni i Hercegovini na svim istraživanjima, analizama i ocjenama utjecaja nužnim da se osigura učinkovita zaštita Vjetrenice i njezine faune, zaključuje u pismu ministru Hercegu evropski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: