Sastanak Biroa komiteta
0

Bernska konvencija razmatra prijetnje Vjetrenici

FENA
Vjetrenica
Vjetrenica
Bernska konvencija Vijeća Europe uzela je u razmatranje prigovor Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine zbog prijetnji Vjetrenici koje izazivaju radovi poduzeti bez stručnog nadzora.

Kako je priopćeno iz Speleološke udruge "Vjetrenica - Popovo polje", na sastanku Biroa Stalnog komiteta Bernske konvencije, koja okuplja pedesetak zemalja, o Vjetrenici je raspravljano pod točkom dnevnog reda "Prigovor na čekanju", što znači da Konvencija još čeka odgovor matične države.

Zajedno je razmatrano još nekoliko žalbi, među kojima one iz Hrvatske zbog ugrožavanja rezervata delfina na Lošinju i talijanske zbog prijetnji vjetroelektrana za divlje vrste kod Groseta u Toskani.

U materijalima za Vjetrenicu, za koje se kaže da ih je pripremila Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, navode se osnovi podaci i prijetnje pećini, te je priloženo pismo upozorenja koje je u rujnu prošle godine premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću uputio bivši šef Radne skupine za krš IUCN-a Elery Hamilton-Smith. U pismu koje je ostalo bez odgovora, Hamilton-Smith izražava žaljenje zbog šteta koje se čine Popovu polju i Vjetrenici radovima bez stručne pomoći kakve zahtijevaju takve prirodne vrijednosti.

Kako se navodi u priopćenju, Vjetrenica je s 101 podzemnom životinjskom vrstom najbogatija pećina u svijetu po podzemnoj raznolikosti, zbog čega ju je ANUBIH uz suglasnost nadležnih ministarstava 2004. predložila za Popis svjetske baštine. Godine 1950. je proglašena spomenikom prirode, a 1985. posebnim prirodnim rezervatom, što je najviša kategorija zaštite po tadašnjem zakonu i koja izrazito zabranjuje bilo kakve aktivnosti bez stručnog nadzora. Nakon rata je bila bez zaštite, a od 2000. se o njoj brinu entuzijasti i istraživači okupljeni oko Speleološke udruge "Vjetrenica - Popovo polje".

"U ljeto 2009. pećinu su uzurpirali članovi lokalne vlasti s namjerom da je iskorištavaju za turizam i daju u privatnu koncesiju, što je Speleološka udruga prethodno dva puta odbacila. U tome su ih protuzakonito pokrivali iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te unatoč vidljivim štetnim intervencijama izjavljivali kako nema 'invazivnih radnji'". priopćeno iz Speleološke udruge "Vjetrenica – Popovo polje".