Ivo Lučić pita
0

"Hoće li se nasilje nad Vjetrenicom zaustaviti?"

FENA
Vjetrenica, najpoznatija pećina u BiH i zaštićeni spomenik prirode, Dan planeta Zemlje dočekuje s raspisanom, toliko željenom, sudijom izvedivosti, ali okvir koji propisuje standard izrade studije ne obećava ništa dobro, tvrdi predsjednik Udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ivo Lučić.

U propozicijama za izradu studije stoji da se do sada radilo amaterski. Međutim, oko Vjetrenice su se u zadnje desetljeće okupili znanstvenici svjetskog glasa, i kao osobe i kao institucije, čak i samo vodstvo vrhunskih organizacija, poput Svjetske organizacije za biospeleologiju, Svjetske speleološke unije te Skupine za krš Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Radovi o Vjetrenici i Popovu polju objavljivani su u vrhunskim stručnim časopisima te na svjetskim i vodećim nacionalnim kongresima i u mnoštvu popularnih publikacija; objavljena je monografija i urađene web stranice koje su ocjenjene najvećim ocjenama... Konačno, sudionici istraživanja Vjetrenice autori su priloga za svjetske enciklopedije, uključujući one najprestižnijih izdavača poput Elseviera i Routledgea, što je svakako kriterij stručnosti.

S druge strane, ni jedan od potpisnika propozicija nikad se nije bavio ne samo Vjetrenicom nego ni Popovim poljem, nema nijedan ozbiljan rad iz speleologije. Nitko od njih nema referentne radove za speleologiju, pa nije jasno kako imaju obraza pojaviti se u tom svojstvu.

Sve to ne daje nimalo razloga za zaključak da će se nasilje nad Vjetrenicom zaustaviti i da će se krenuti prema njezinoj stručnoj i ekološkoj afirmaciji, stoji na kraju priopćenja predsjednika Udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ive Lučića.