BiH
1.2k

Vjekoslav Bevanda: Pokušali su da me ubiju, ali nisu uspjeli

Klix.ba
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Glas Srpske rekao da je jasno da su demonstranti pokušali da ga ubiju, ali, eto, nisu uspjeli.

Bevanda je rekao da su posljednja događanja još jedan u nizu dokaza da ovako ustavno ustrojena BiH nije stabilna ni samoodrživa.

"Meni je žao da su svi problemi u FBiH ovim jednostavno prebačeni na državni nivo. Zbog svega ovoga smo dovedeni u situaciju da se jedino državno tijelo koje je funkcionisalo besprijekorno i donosilo odluke, a to je Vijeće ministara, sada proziva za nerad. 'Mirni demonstranti' pozivaju penzionisane vojnike u FBiH da im se pridruže, od Sindikata FBiH dobili smo obavještenje da će štrajkovati pred zgradom institucija BiH i sve to jasno pokazuje da se politika duboko uvukla u sve", rekao je Bevanda.

Na pitanje kako će dalje funkcionisati Vijeće ministara Bevanda je rekao da je zatražio od ministra sigurnosti i sigurnosnih agencija da dostave izvještaj i analizu ovih događaja, da preduzmu odgovarajuće mjere i daju odgovor kako će dalje održavati sigurnost svih čije je radno mjesto u zgradama zajedničkih institucija BiH.

"Da bi BiH mogla izaći iz talačke krize u koju je upala mora, prije svega, da sve vrati u okvire zakona i Ustava", rekao je Bevanda.

On je rekao da će se saznati ko stoji iza demonstracija i demonstranata. Bevanda tvrdi da ovo nisu spontani skupovi.

"Razumijem nezadovoljstvo građana stanjem u BiH, ali to nezadovoljstvo treba uputiti na prave adrese. Jasno mi je da su pokušali da me ubiju, ali, eto, nisu uspjeli", rekao je Bevanda.

Na pitanje kada će zakazati sjednicu, Bevanda je rekao da je neće zakazati i bilo koga dovesti u opasnost.