BiH
0

Bevanda o snimku: Nisam bježao ja već Zvonimir Kutleša

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je od sigurnosnih agencija dobio garancije te da se nada kako će sjednica Vijeća ministara biti održana do kraja ove sedmice.

"Pokušavam da se ne desi da sazovemo sjednicu, a da ne bude kvalitetnog kvoruma", kazao je Bevanda u razgovoru za Federalnu televiziju i dodao da je uvjeren u skori nastavak rada ove institucije.

Na pitanje novinarke kada i kako je napustio zgradu državnih institucija u vrijeme protesta nezadovoljnih građana koji su tražili donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, Bevanda se zahvalio na prilici da to objasni.

"Ja nikad nigdje nisam bježao", rekao je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dodajući da muškarac koji je 6. juna snimljen kako bježi nije on već sekretar Vijeća ministara Zvonimir Kutleša.

"Zar to nije opomena šta mu se moglo desiti? On je doslovno jedva pobjegao. Neko ga je prepoznao dok je hodao Vilsonovim, vidjeli ste onaj pokušaj izvlačenja iz automobila. Ministar obrazovanja Kantona 10 je proganjan ulicama Sarajeva. Ja sam sve vrijeme bio tu. Bile su stalne pauze. U 5 sati sam imao sastanak i jednostavno u 4:05 sam rekao da moram ići", ispričao je Bevanda. "Nažalost, svi oni koji bi trebali brinuti o sigurnosti, izuzimajući Agenciju za koordinaciju, jer su se jedino oni odazivali na moje pozive, su rekli da ne mogu izaći. To je za mene bilo šokantno".

Prema njegovim riječima, budući da je odbijena asistencija svih, na izlazak se odlučio u dogovoru sa svojim osiguranjem, te ministrom pravde Barišom Čolakom i njegovim osiguranjem.

"Dao sam profesionalcima da procijene najbolji način, šta je to najmanje iritantno, šta neće dovesti do dodatnog usijanja, jer smo gledali s prozora šta se dešava", kazao je Bevanda dodajući da su izašli na stražnji izlaz, sjeli u auto i otišli.

"To vam je sva istina", rekao je.