BiH
2

Bevanda: Pokušat ću osigurati kvorum za održavanje sjednice Vijeća ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je Srni da će u narednim danima pokušati osigurati kvalitetan kvorum za održavanje sjednice Vijeća ministara, kako bi ona mogla biti zakazana.

"Počet ću raditi na tome sada, nakon što sam jučer svim članovima Vijeća ministara i rukovodstvu parlamenta BiH proslijedio izvještaje određenih agencija o događanjima za vrijeme blokade zgrade institucija 6. juna", rekao je Bevanda.

On kaže da bi bila besmislena sjednica Vijeća ministara BiH ako na njoj neće učestvovati predstavnici bilo kog naroda.

"To bi bio onda fijasko, usmjeren sam ka osiguranju kvoruma i kada se steknu uslovi za zakazivanje sjednice, informisaćemo o tome javnost", dodao je Bevanda.

On smatra da je do sada postupao ispravno, budući da je njegova procjena i ocjena većine, koji su 6. juna bili u zgradi institucija BiH, bila to da je došlo do "ozbiljnih sigurnosnih propusta i da svi nisu odradili sve za sigurnost parlamentaraca i zaposlenim u institucijama BiH".

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH dostavila je 17.juna dopis Bevandi u kojem se daje puna garancija članovima Vijeća ministara, poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH i zaposlenima u institucijama BiH za bezbjedno i neometano obavljanje poslova u zgradama institucija BiH u Sarajevu.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ranije je dostavila i informaciju o preduzetim mjerama i aktivnostima u vezi sa održanim protestima ispred objekata institucija BiH od 5. do 7. juna.

Nekoliko stotina demonstranata držalo je 6. juna pod blokadom zgradu institucija BiH u Sarajevu, u kojoj se nalazilo oko 1.500 ljudi, među kojima je i 350 stranih državljana zahtijevajući donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Evakuacija je izvršena 7. juna oko 4.00 sata.