{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatražena hitna sjednica NSRS-a o uslovima rada u zajedničkim organima BiH

F
7.6.2013. u 08:16
48
51
Zatražena hitna sjednica NSRS-a o uslovima rada u zajedničkim organima BiH
48
Zatražena hitna sjednica NSRS-a o uslovima rada u zajedničkim organima BiH
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) traži hitno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, uz konsultaciju predstavnika tog bh. entiteta u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine (BiH), na kojem će se razmatrati uslovi rada u zajedničkim organima BiH i biti zauzeti odgovarajući stavovi.
Ovo je jedan od zaključaka koji su usvojeni na telefonskoj sjednici entitetske vlade, održanoj protekle noći, u jedan sat iza ponoći, a povodom blokade zgrade zajedničkih organa BiH u Sarajevu.

Izraženo je žaljenje što su, kako se navodi u saopćenju iz Vlade, strani državljani "izloženi maltretiranju, necivilizacijaskom tretmanu i što im je uskraćena sloboda kretanja“.

Vlada RS-a u zaključcima je zahtijevala od nadležnih institucija i bezbjednosnih agencija da se hitno debokira zgrada zajedničkih organa BiH i da se omogući svim članovima Vijeća ministara, Parlamentarne supštine BiH i svim zaposlenim službenicima i stranim državljanima, bezbjedan i nesmetan izlazak iz zgrade.

U četiri sata ujutro okončana je blokada zgrada državnih institucija u Sarajevu.

Nakon dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o evakuaciji stranih državljana iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, policija je napravila kordon, demonstrantima blokirala prilaz stražnjim ulicama i otvorila ih za zatočene uposlenike.

Stranci su izašli na glavni ulaz, a parlamentarci i uposlenici na izlaz prema Filozofskom fakultetu.

Evakuaciji je prethodio dogovor visokog predstavnika Valentina Inzka s demonstrantima koji su od njega tražili garancije da će poduzeti sve mjere da bude donesen zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Inzko im je kazao da će već naredne sedmice sazvati sjednicu Vijeća za implementaciju mira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: