BiH
17

NSRS traži odgovornost sigurnosnih struktura zbog "talačke" krize

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je večeras set zaključaka o dešavanjima u Sarajevu, u kojima se, između ostalog, kaže da je, usljed održanih protesta i blokade zgrade institucija u Sarajevu 6. i 7.juna, došlo do pogoršanja političke i sigurnosne situacije u BiH te traži da se osiguraju institucionalne i personalne garancije za sigurnost poslanika, delegate i druge zvaničnike i zaposlene osobe za dalji normalan rad u objektima institucija u Sarajevu.

U zaključcima, koje je predložio SNSD, DNS i SP-PUP, odnosno vladajuća koalicija, je navedno i da NSRS razumije nezadovoljstvo građana stanjem u BiH i brojnim neriješenim pitanjima te pravo svih građana RS i BiH na mirno, nenasilno okupljanje, u skladu s važećim zakonima i propisima.

Ovi zaključci, kao i Vladina informacija o dešavanjima u Sarajevu, usvojeni su sa 45 glasova za, niko nije bio protiv, a 23 poslanika bila su suzdržana. Iako su i drugi poslanički klubovi predložili svoje zaključke, nijedan nije dobio dovoljan broj glasova.

U usvojenim zaključcima NSRS najoštrije osuđuje blokadu u kojoj su kao taoci držane strane diplomate i državljani, zaposleni u institucijama BiH, politički predstavnici u Parlamentranoj skupštini, Vijeću ministara i mnogi drugi. Takvim djelovanjem je, kako je navedeno, načinjena ogromna šteta interesima BiH, a posljedice će snositi građani u oba entiteta.

Pokrenuti istragu

"NSRS smatra i da je blokada bila politički motivisana i organizovana te najoštrije osuđuje manipulacije od strane pojedinih političkih partija iz FBiH, nevladinih organizacija, medija i međunarodnih predstavnika, koji su problem sa JMB-om pokušali krivo da predstave i iskoriste kao razlog za podgrijavanje nemira i vlastitu političku korist", stoji u usvojenom zaključku.

Parlament ocjenjuje da “nadležni organi reda i sigurnosti tokom blokade, nisu izvršavali svoje zakonske dužnosti, zbog čega je došlo do protivpravnog zadržavanja brojnih osoba, među kojima i najviših zvaničnika BiH, te stranih državljana, čime je prekršan Ustav i više zakona”.

"NSRS od Tužilaštva BiH i i drugih nadležnih traži da, bez odlaganja, pokrenu istragu i utvrde odgovornost za činjenje i nečinjenje nadležnih, a prije svega policijskih struktura Kantona Sarajevo, FBiH, ali i drugih sigurnosnih struktura, tužilaštava i koordinacionih tijela", stoji u usvojenim zaključcima.

Također, NSRS poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika RS u institucijama u BiH i svih političkih partija sa sjedištem u RS, u očuvanju ustavnog poretka, uređenog Dejtonskim mirovnih sporazumom.

Parlament traži hitno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebnih izmjena i dopuna Zakona o JMB u dijelu koji se odnosi na član zakona, brisan odlukom Ustavnog suda BiH, u obliku u kojem je usvojena privremena odluka Savjeta ministara BiH, čime bi se trajno riješio problem utvrđivanja JMB u skladu sa ustavnim uređenjem BiH.

Traži i hitno usvajanje zakona u Parlamentu BiH kojima se uređuju: prebivalište, boravište, državljanstvo, izdavanje ličnih karata, te dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na član brisan odlukom Ustavnog suda BiH, kako bi se izbjegle dodatne komplikacije u vezi sa ovim zakonima, pripremama narednih izbora i mogućim posljedicama po bezvizni režim za građane BiH sa zemljama šengenskog sporazuma.

Građani RS-a da ne plaćaju RTV pretplatu

"Narodna skupština smatra svaki pokušaj nametanja odluke o jedinstvenom matičnom broju, od domaćih ili stranih struktura, potpuno neprihvatljivim", stoji u usvojenom zaključku i traži se hitno zasjedanje Vijeća ministara BiH na lokaciji koja bi potpuno garantovala sigurnost ili putem telefonske sjednice ili video linka, kako bi se utvrdile činjenice i odgovornost, u vezi sa protestima i blokadom u Sarajevu, te utvrdio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Jedinstvenom matičnom broju i donijeli drugi hitni akti.

U zaključcima NSRS traži da se osiguraju uslovi za rad zaposlenih osoba u zgradama institucija u Sarajevu te stoga da se, do potpune normalizacije situacije i utvrđenih garancija, onemogući bilo kakvo sankcionisanje zaposlenih osoba u ovim zgradama, koji osjećaju ugroženu sigurnost, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

I na kraju NSRS potpuno razumije opravdano nezadovoljstvo građana RS uređivačkom politikom BHTV, kao i stav da građani RS ne treba da finansiraju ovu medijsku kuću.

NSRS zahtjeva od Vlade RS hitno predlaganje akata koji bi riješili pitanje stabilnosti načina finansiranja RTRS-a u postojećim okolnostima.

Posebno zasjedanje parlamenta RS-a zatražila je entitetska vlada koja je poslanicima i dostavila Informaciju o političko - bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom objekata institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koja je također večeras usvojena.

Entitetska vlada je u informaciji optužila sigurnosne strukture FBiH i BiH za nedjelovanje 6. juna, prilikom protesta građana u Sarajevu, te iznijela tvdnju da su "iskazane iste slabosti u lancu komandovanja, kao i prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD-a“.

Sigurnosni sistem ne funkcioniše

"Manjkavosti sigurnosnog sistema ponajviše su pogađale predstavnike RS-a koji su već dugo i kontinuirano izloženi raznim pritiscima i prijetnjama u Sarajevu samo zbog toga što ostvaruju svoje aktivnosti u skladu s Ustavom BiH. Samim tim oni su smetnja pokušajima unitarizacije BiH, što bi bilo suprotno njenom međunarodnopravnom i ustavnom određenju", tvrdi se, između ostalog, u informaciji.

Vlada RS-a dodaje i da se "pokazalo da sigurnosni sistem ne funkcioniše, te da ne postoji neophodna sigurnost srpskih predstavnika u bh. institucijama tokom njihovog rada u Sarajevu“.

Ponavljaju se tvrdnje da su srpski poslanici bili "zatočeni“, a poslanici političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, nesmetano ulazili i izlazili iz zgrade Parlamenta BiH.

U dokumentu Vlade RS-a se precizira da su "deblokadu zgrade institucija BiH i evakuaciju osoba izveli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a tuzlanskog kantona i MUPZDK-a“.

Po usvajanju ovih zaključaka okončano je posebno zasjedanje entitetskog parlamenta.