{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS traži odgovornost sigurnosnih struktura zbog "talačke" krize

F
14.6.2013. u 18:35
17
92
NSRS traži odgovornost sigurnosnih struktura zbog "talačke" krize
17
NSRS traži odgovornost sigurnosnih struktura zbog "talačke" krize
Foto: SRNA
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je večeras set zaključaka o dešavanjima u Sarajevu, u kojima se, između ostalog, kaže da je, usljed održanih protesta i blokade zgrade institucija u Sarajevu 6. i 7.juna, došlo do pogoršanja političke i sigurnosne situacije u BiH te traži da se osiguraju institucionalne i personalne garancije za sigurnost poslanika, delegate i druge zvaničnike i zaposlene osobe za dalji normalan rad u objektima institucija u Sarajevu.
U zaključcima, koje je predložio SNSD, DNS i SP-PUP, odnosno vladajuća koalicija, je navedno i da NSRS razumije nezadovoljstvo građana stanjem u BiH i brojnim neriješenim pitanjima te pravo svih građana RS i BiH na mirno, nenasilno okupljanje, u skladu s važećim zakonima i propisima.

Ovi zaključci, kao i Vladina informacija o dešavanjima u Sarajevu, usvojeni su sa 45 glasova za, niko nije bio protiv, a 23 poslanika bila su suzdržana. Iako su i drugi poslanički klubovi predložili svoje zaključke, nijedan nije dobio dovoljan broj glasova.

U usvojenim zaključcima NSRS najoštrije osuđuje blokadu u kojoj su kao taoci držane strane diplomate i državljani, zaposleni u institucijama BiH, politički predstavnici u Parlamentranoj skupštini, Vijeću ministara i mnogi drugi. Takvim djelovanjem je, kako je navedeno, načinjena ogromna šteta interesima BiH, a posljedice će snositi građani u oba entiteta.

Pokrenuti istragu"NSRS smatra i da je blokada bila politički motivisana i organizovana te najoštrije osuđuje manipulacije od strane pojedinih političkih partija iz FBiH, nevladinih organizacija, medija i međunarodnih predstavnika, koji su problem sa JMB-om pokušali krivo da predstave i iskoriste kao razlog za podgrijavanje nemira i vlastitu političku korist", stoji u usvojenom zaključku.

Parlament ocjenjuje da “nadležni organi reda i sigurnosti tokom blokade, nisu izvršavali svoje zakonske dužnosti, zbog čega je došlo do protivpravnog zadržavanja brojnih osoba, među kojima i najviših zvaničnika BiH, te stranih državljana, čime je prekršan Ustav i više zakona”.

"NSRS od Tužilaštva BiH i i drugih nadležnih traži da, bez odlaganja, pokrenu istragu i utvrde odgovornost za činjenje i nečinjenje nadležnih, a prije svega policijskih struktura Kantona Sarajevo, FBiH, ali i drugih sigurnosnih struktura, tužilaštava i koordinacionih tijela", stoji u usvojenim zaključcima.

Također, NSRS poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika RS u institucijama u BiH i svih političkih partija sa sjedištem u RS, u očuvanju ustavnog poretka, uređenog Dejtonskim mirovnih sporazumom.

Parlament traži hitno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebnih izmjena i dopuna Zakona o JMB u dijelu koji se odnosi na član zakona, brisan odlukom Ustavnog suda BiH, u obliku u kojem je usvojena privremena odluka Savjeta ministara BiH, čime bi se trajno riješio problem utvrđivanja JMB u skladu sa ustavnim uređenjem BiH.

Traži i hitno usvajanje zakona u Parlamentu BiH kojima se uređuju: prebivalište, boravište, državljanstvo, izdavanje ličnih karata, te dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na član brisan odlukom Ustavnog suda BiH, kako bi se izbjegle dodatne komplikacije u vezi sa ovim zakonima, pripremama narednih izbora i mogućim posljedicama po bezvizni režim za građane BiH sa zemljama šengenskog sporazuma.

Građani RS-a da ne plaćaju RTV pretplatu"Narodna skupština smatra svaki pokušaj nametanja odluke o jedinstvenom matičnom broju, od domaćih ili stranih struktura, potpuno neprihvatljivim", stoji u usvojenom zaključku i traži se hitno zasjedanje Vijeća ministara BiH na lokaciji koja bi potpuno garantovala sigurnost ili putem telefonske sjednice ili video linka, kako bi se utvrdile činjenice i odgovornost, u vezi sa protestima i blokadom u Sarajevu, te utvrdio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Jedinstvenom matičnom broju i donijeli drugi hitni akti.

U zaključcima NSRS traži da se osiguraju uslovi za rad zaposlenih osoba u zgradama institucija u Sarajevu te stoga da se, do potpune normalizacije situacije i utvrđenih garancija, onemogući bilo kakvo sankcionisanje zaposlenih osoba u ovim zgradama, koji osjećaju ugroženu sigurnost, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

I na kraju NSRS potpuno razumije opravdano nezadovoljstvo građana RS uređivačkom politikom BHTV, kao i stav da građani RS ne treba da finansiraju ovu medijsku kuću.

NSRS zahtjeva od Vlade RS hitno predlaganje akata koji bi riješili pitanje stabilnosti načina finansiranja RTRS-a u postojećim okolnostima.

Posebno zasjedanje parlamenta RS-a zatražila je entitetska vlada koja je poslanicima i dostavila Informaciju o političko - bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom objekata institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koja je također večeras usvojena.

Entitetska vlada je u informaciji optužila sigurnosne strukture FBiH i BiH za nedjelovanje 6. juna, prilikom protesta građana u Sarajevu, te iznijela tvdnju da su "iskazane iste slabosti u lancu komandovanja, kao i prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD-a“.

Sigurnosni sistem ne funkcioniše"Manjkavosti sigurnosnog sistema ponajviše su pogađale predstavnike RS-a koji su već dugo i kontinuirano izloženi raznim pritiscima i prijetnjama u Sarajevu samo zbog toga što ostvaruju svoje aktivnosti u skladu s Ustavom BiH. Samim tim oni su smetnja pokušajima unitarizacije BiH, što bi bilo suprotno njenom međunarodnopravnom i ustavnom određenju", tvrdi se, između ostalog, u informaciji.

Vlada RS-a dodaje i da se "pokazalo da sigurnosni sistem ne funkcioniše, te da ne postoji neophodna sigurnost srpskih predstavnika u bh. institucijama tokom njihovog rada u Sarajevu“.

Ponavljaju se tvrdnje da su srpski poslanici bili "zatočeni“, a poslanici političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, nesmetano ulazili i izlazili iz zgrade Parlamenta BiH.

U dokumentu Vlade RS-a se precizira da su "deblokadu zgrade institucija BiH i evakuaciju osoba izveli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a tuzlanskog kantona i MUPZDK-a“.

Po usvajanju ovih zaključaka okončano je posebno zasjedanje entitetskog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: