Međunarodni festival folklora
0

Višegrad: Učestvovalo 300 folklorista iz regiona

SRNA
Višegrad
Višegrad
Deveti međunarodni festival folklora održan je danas u Višegradu, a učestvovalo je oko 300 mladića i djevojaka iz kulturno-umjetničkih društava sa prostora bivše Jugoslavije.

Učesnici festivala pod nazivom "Višegrad 2012" okupili su se na mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini, odakle su kroz špalir građana pošli uz pjesmu i igru do Gradske dvorane, gdje je manifestacija održana.

   Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Tomislav Popović, koji je istakao da se Višegrad trudi da na najbolji način ugosti mlade iz više gradova sa prostora bivše Jugoslavije, te da oni zatim postaju pravi ambasadori grada na Drini i Rzavu.

   "Ovaj susret mladih zaljubljenika u igre, pjesme i narodne nošnje postaje iz godine u godinu prepoznatljiv na ovim prostorima kao folklorna, ali i turistička manifestacija", rekao je Popović.

   Članovi kulturno-umjetničkih društava iz Beograda, Skoplja, Mladenovca, Mojkovca, Užica, sa Pala i Višegrada predstavili su se publici koreografijama iz njihovog rodnog kraja.

   Predsjednik KUD "Bikavac" iz Višegrada Zoran Gacić rekao je da je cilj manifestacije da okupi i zbliži mlade ljude iz više gradova, te da im pokaže znamenitosti višegradskog kraja.

   Organizator festivala je KUD "Bikavac", a generalni pokrovitelj je opština Višegrad.