Anketa u RS-u
0

Više od pola učenika i nastavnika ne zna raditi na računaru

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od 50 odsto nastavnika i učenika u osnovnim školama u Republici Srpskoj (RS) nije obučeno za rad na računaru, pokazala je anketa koju je Ministarstvo prosvjete i kulture RS sprovelo u ukupno 194 osnovne škole.

Aleksandar Miletić iz Odjeljenja za razvoj i evropske integracija u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazao je da je anketa o opremljenosti škola informatičkom tehnologijom pokazala da od ukupnog broja nastavnika, njih 8.015, koji su njome obuhvaćeni 4.175 nastavnika nije obučeno za rad na računaru.

"Kada je u pitanju nivo obučenosti, zaposleni u školi, računajući upravu, nastavnike, pedagošku službu i bibliotekare, njih ukupno 2.951 uopšte ne zna da radi na računaru", kazao je Miletić, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

On je pojasnio da svega 521 radnik u osnovnim školama ima napredni nivo poznavanja rada na računaru, koji podrazumijeva korištenje interneta, rad u programima Word, Power Point, Corel Draw, Adobe Photoshop i slično.

"Kada je riječ o korištenje računara  tokom nastave, 298 nastavnika ga koristi svaki čas, dok najveći broj, njih 1.150, računar koristi informativno", kazao je Miletić.

On je naveo da je ista anketa pokazala da je 57 odsto od ukupno 119.123 ispitanih učenika izjavilo da ne poznaje rad na računaru.

"Ministarstvo svaki put kada donira nekoj školi računarsku opremu obučava i nastavnike za rad na računaru i to ne samo nastavnike informatičkih predmeta, već i drugih, kako bi u nastavnom procesu znali koristili računar za sticanje i prenošenje znanja učenicima", pojasnio je Miletić.
Iz OŠ "Miloš Crnjanski" iz Banjaluke je saopšteno da centralna škola ima kabinet informatike i da skoro svaki učenika ima sopstveni računar, dok u područnoj školi nemaju čak ni telefon, a kamoli računar.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kazao je da je u planu jedan program da nastavnici i profesori informatike u osnovnim i srednjim školama uz saradnju s partnerima iz oblasti informatike obučavaju svoje radne kolege.

"To je mnogo jeftinije nego neki programi međunarodne verifikacije, koji predstavljaju veliki trošak. Već imamo učionice, imamo dosta informatičke opreme, a uskoro očekujemo opremanje još 33 kabineta iz jedne kineske donacije, tako da imamo sve na raspolaganju", naveo je Kasipović.

On je pojasnio da bi tim profesorima i nastavnicima koji bi obučavali ostale svoje kolege bila plaćena određena naknada, što je u svakom slučaju mnogo jeftinije u odnosu na neki drugi način obuke.

Kasipović je istakao da je planirano da se ovaj projekat realizuje do kraja marta naredne godine.

"Mi bismo na taj način opismenjavanjem za rad na računaru oko 18.500 zaposlenih u obrazovanju i oko 10.000 maturanata dobili oko 30.000 informatički pismenih ljudi u RS, što bi poboljšalo naše mogućnosti prilikom aplikacija za razne IPA projekte", naveo je Kasipović.