BiH
46

ViK: Poboljšanja u snabdijevanju vodom se ne očekuju bez obilnih padavina

Klix.ba
KJPK "Vodovod i kanalizacija" se oglasilo saopćenjem povodom stanja snabdijevanja vodom i redukcija s kojim su suočeni građani Sarajeva.

"Vodosnabdijevanje grada u dnevnim satima odvija se veoma otežano. Stanje na izvorištima u hidrološkom smislu je veoma loše, podzemne akumulacije su i dalje u konstantnom padu i dotok vode u rezervoare je i dalje slab te se ne očekuje poboljšanje bez obilnijih padavina", navodi se u saopćenju ViK-a.

Situacija koja je vladala proteklih dana očekuje se i sutra.

"U pojedinim dijelovima grada, odnosno u naseljima Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj, Panjina kula, Breka, doći će do poremećaja u vodosnabdijevanju u terminu od 11:00 do 15:00 sati. To znači da će na pojedinim lokalitetima neki spratovi zgrada i u određenim visinskim dijelovima spomenutih naselja doći do prekida vodosnabdijevanja", saopćeno je iz VIK-a.

Teškoj situaciji je doprinijeo kvar na glavnoj cijevi koji snabdijeva centralni dio Kantona Sarajevo. U petak je u 22:00 sati do kvara na glavnoj vodovodnoj cijevi profila DN 400, koja snabdijeva vodom centralni dio Kantona Sarajevo. Stručne ekipe KJKP VIK Sarajevo su odmah izašle na teren i otpočele opravku, ali zbog kompleksnosti kvara i dotrajalog cjevovoda kvar je tek saniran danas u popodnevnim satima, tačnije u 15:30 sati se stanje vodosnabdijevanja normalizovalo u centralnom djelu grada.

Visoke temperature se nepovoljno odražavaju na izvorišta u KS.

"Uposlenici KJKP VIK Sarajevo čine sve da našim sugrađanima i potrošačima obezbjede koliko toliko uredno vodosnabdijevanje, s obzirom da smo u sušnom periodu neprimjerenom za ovo doba godine sa enormno visokim temeperaturama zraka, što se direktno odražava na stanje svih izvorišta na području Kantona Sarajevo", poručuju iz ViK-a.

U ostatku Kantona Sarajevo se očekuje da vodosnabdijevanje u dnevnim satima očekujemo bude uredno ako ne bude nekih ne predviđenih situacija u smislu zamućenja izvorišta ili eventualnog ispada pumpnih agregata na glavnom izvorištu Bačevo, ili eventualno većeg kvara na vodovodnoj mreži. Prvenstveno ovo se odnosi na Peračko vrelo koje snabdijeva općinu Vogošća i dio zone rezervoara Kobilja glava.

Iz ViK-a apeluju na građane da racionalno koriste vodu.

"Mobilni tim će i u toku sutrašnjeg dana pratiti stanje sa akumulacijama u rezervoarima i na glavnom izvorištu Sarajevsko polje i ako dođe do eventualnih promjena u pogledu vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo blagovremeno informisati javnost i medije. Ovu priliku bi posebno iskoristili da apelujemo na naše cijenjene potrošače da vodu koriste što racionalnije, da zaljevanje bašti i plastenika, pranje dvorišta, tepiha i drugo bespotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum, kako bi se obezbjedile dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo koliko toliko normalno vodosnabdijevanje. Također molimo naše potrošače i sugrađane Kantona Sarajevo na razumjevanje", saopćeno je iz ViK-a.