Odgovor ViK-a
0

ViK: Gradnju smo započeli '78. godine, ali još uvijek smo čvrsto opredijeljeni da završimo zgradu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U KJKP Vodovod i kanalizacija reagovali su na tekst objavljen na portalu Klix.ba pod naslovom "U Novom Sarajevu bi umjesto zgrade MUP-a mogao osvanuti novi stambeno-poslovni objekt", napomenuvši da su još uvijek čvrsto opredijeljeni da izgrade savremenu poslovnu zgradu u Novom Sarajevu. O tome se, navode iz ViK-a, vode razgovori sa zainteresovanim subjektima, u obostranom interesu.

"Vodovod i kanalizacija je davne 1978. godine započeli gradnju poslovnog objekta u ulici Paromlinska (Kolodvorska) u općini Novo Sarajevo. Objekat je namijenjen za Poslovno-dispečerski centar sa najsavremenijom opremom za to vrijeme. U zemljišno-knjižnom izvatku broj 1288 uknjiženo je pravo korištenja građevinskog zemljišta radi izgradnje 'Poslovno-Dispečerskog Centra' u ul. Kolodvorska u korist KJKP 'Vodovod i kanalizacija' u Sarajevu. Ovaj objekat je evidentiran u svim poslovnim knjigama preduzeća KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Sarajevo", navode u svojoj reakciji.

Napominju, međutim, da gradnja nikada nije okončana iz više razloga: "Nemogućnosti potpunog samostalnog finansiranja, izbijanja ratnih dejstava, stradanja i stanja vodovodnog i kanalizacionog sistema poslije rata i nemogućnosti finansijskog izdvajanja za ove potrebe, itd."

"Uprava preduzeća je čvrsto opredijeljena da se ovaj prostor, kada se za to stvore uslovi, privede svojojoj probitnoj namjeni, odnosno savremenoj poslovnoj zgradi preduzeća, koja bi objedinila poslovne procese koji se sada odvijaju na više lokaliteta i u prilično lošim uslovima. To se naročito odnosi na poslovni prostor u ulici Jaroslava Černija, gdje su poslovne prostorije smještene u veoma starom montažnom objektu. O neophodnosti i potrebi izgradnje i uspostavi novog, savremenog dispečerskog centra, odakle bi se kontrolisalo i upravljalo vodovodnim sistemom suvišno je i govoriti", saopćeno je iz ViK-a.

Navode da je održano više poslovnih sastanaka između Uprave preduzeća i zainteresovanih subjekata, i da je iskazano intresovanje za partnerski odnos o nastavku izgradnje.

"Kroz sve vođene razgovore Uprava preduzeća je svim zainteresovanim subjektima istakla opredijeljenost preduzeća za potrebom nastavka izgradnje Poslovno-dispečerskog centra i spremnost na partnerski odnos u kojem će biti prevashodno zadovoljene potrebe preduzeća. Sve se završilo na tome tj. na razgovorima, a Uprava preduzeća ni s kim nije postigla bilo kakav dogovor. Ukoliko se to desi, organi upravljanja preduzeća (Uprava, Nadzorni odbor i Skupština preduzeća ) će razmotriti upućeni prijedlog i zauzeti svoj stav o upućenoj inicijativi, koja se nakon toga dostavlja resornom ministarstvu, a nakon toga Vladi Kantona Sarajevo. Konačnu odluku u skladu sa odredbama Zakona o imovini Kantona Sarajevo donosi Skupština Kantona Sarajevo, rukovodeći se interesima ovog preduzeća i zaštite imovine Kantona Sarajevo", navode u reakciji.

Navode da i dalje postoji spremnost KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo na poslovni aranžman, odnosno na partnerski odnos u obostranom interesu sa investitorom koji je spreman za potrebe preduzeća ViK izgraditi objekat Poslovno-dispečerskog centra za koji je preduzeće dobilo građevinsku dozvolu.

"Međutim, još jednom ponavljamo da do sada preduzeću KJKP Vodovod i kanalizacija niko od potencijalno zainteresiranih nije uputio Pismo namjere ili neki sličan inicijativni prijedlog. Također, moramo istaći da je tokom posjete preduzeću od strane ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedrana Mulabdića, direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirze Hulusića i pravobranioca Kantona Sarajevo Kemala Karića, od strane ministra Mulabdića bio iniciran razgovor u kojem je ministar Mulabdić istakao zainteresovanost za izgradnju poslovne zgrade MUP-a KS. Na tom sastanku od strane Uprave preduzeća jasno je istaknuto da je KJKP Vodovod i kanalizacija opredijeljeno za nastavak izgradnje svog Poslovno-dispečerskog centra", novde iz ViK-a.

Navode da su potpuno bili iznenađeni da je MUP Kantona Sarajevo dostavio prijedlog odluke o prenosu prava korištenja građevinskog zemljišta KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo na korištenje MUP-u Kantona Sarajevo, iako za to nije imao nikakvog pravnog osnova i nema saglasnost svih potrebnih struktura preduzeća i kantona.

"Nadamo se da će ministar Vedran Mulabdić krenuti u zakonsku proceduru rješavanja pitanja lokacije izgradnje zgrade MUP-a Kantona Sarajevo a da će pri tome poštovati ranije stečena prava drugih. Ističemo da smo spremni i dalje razgovarati sa ministrom Mulabdićem uz poslovni aranžman- partnerski odnos i zadovoljenje potreba i interesa preduzeća KJKP 'Vodovod i kanalizacija' sa čime smo ga upoznali i u prethodnom razgovoru", zaključeno u saopćenju ViK-a.