Inicijativa Gradimira Gojera
0

Vijećnici Grada Sarajeva će raspravljati o terorizmu u BiH

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici usvojilo je Inicijativu, koju je pokrenuo vijećnik Stranke za BiH Gradimir Gojer, o hitnom organiziranju sjednice koja će biti posvećena terorizmu u BiH.

Gojer je, podsjećajući na nemili događaj napada na policijsku stanicu u Bugojnu, kazao da sjednica treba biti organizirana uz prisustvo predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

"Znam da oni nisu nadležni za ova pitanja, ali imamo situaciju da nas silne državne agencije koje se bave ovim pitanjima uporno uvjeravaju da ne postoji bojazan od terorizma", dodao je Gojer.

Vijećnici su podržali inicijativu uz prijedlog da to ipak bude okrugli stol na kome će prisustvovati i svi nadležni, nakon čega je predsjedavajući Gradskog vijeća Željko Ler kazao da će na komisiji GV utvrditi formu tog skupa.

Mustafa Resić, vijećnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP), predložio je upućivanja apela Vladi Kantona Sarajevo da hitno popuni policijski kadar kako bi se osigurala veća sigurnost građana, što su vijećnici prihvatili.

Mirsad Šabaredžović (BPS-Sefer Haliović) i Sanja Lazar (Naša stranka), vijećnici u Gradskom vijeću zajednički su pokrenuli inicijativu da se do sljedeće sjednice pripremi Informacija o stanju sa psima lutalicama u gradu.

"Moramo znati da li Grad ima nadležnost na tim slučajem, dokle se došlo u rješavanju ovog problema i šta se još može uraditi", kazao je Šabaredžović.

U daljnjem toku sjednice vijećnica Lazar također zatražila da Vijeće do sljedeće sjednice pripremi i Informaciju o slučaju koji je vezan za gradsku televiziju.

"Kako smo povukli tu odluku s Vijeća zanima me šta se dalje dešavalo i da li su sredstva koja je Grad Sarajevo uložio 2009. godine u tu televiziju vraćena", pojasnila je Lazar.

Sljedeća sjednica zakaza je za 27. jula.