BiH
0

Završena sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva završena je podnošenjem usmenog izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

"Ukupna sredstva Grada Sarajeva za šest mjeseci 2010. godine iznose 7.992.593,42 KM, što je 41,70% ostvareno od plana. Ukupno izvršeni rashodi za šest mjeseci 2010. godine su 6.288.324,70 KM a to je 32,18% od planiranog", kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Naime, zahtjev za podnošenje ovog izvještaja zatražio je na početku sjednice vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Harun Imamović, pozivajući se na Program rada Gradskog vijeća za 2010. u kojem stoji da će vijećnicima biti dostupan ovaj izvještaj na julskoj sjednici.

Vijećnici su danas primili k znanju Informaciju o stanju pasa lutalica u gradu.

Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove, upoznao je vijećnike o četiri stvari koje je potrebno uraditi za smanjenje broj pasa lutalica.

Prva je provođenje kampanje educiranja o psima lutalicama, druga je sterilizacija pasa, treća je pooštravanje zakonskih odredbi za vlasnike pasa, a tek četvrta je izgradnja azila.

Karić je kazao da je izrađena projektna dokumentacija o izgradnji azila, ali da su potrebna velika finansijska sredstva koja ne može sam Grad osigurati.

Dodao je da je Grad jedina institucija koja je i ove i prošle godine u budžetu planirala izdavanje 50.000 KM za ove namjene.

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Sanja Lazar predložila je uvođenje simboličnog poreza za vlasnike kućnih ljubimaca, koji bi se koristio također za projekte smanjenje broja pasa lutalica.

Vijećnici su danas Inicijativom vijećnika Stranke za BiH Gradimira Gojera osudili uvođenje ponovnog verbalnog delikta na južnoslavenskom prostoru.

Gojer je pokrenuo ovu inicijativu povodom podnošenja tužbe protiv književnika Predraga Matvejevića koji je, kako je obrazložio Gojer, "četnike nazvao četnicima, a ustaše ustašama".

Usvojena je danas i Inicijativa vijećnika Haruna Imamovića da se kontinuirano nastave izdvajati sredstva za iskopavanje arheološkog nalazišta u općini Stari Grad na lokalitetu At Mejdan.

Vijećnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Gradskom vijeću Vedrana Vikić pokrenula je inicijativu, koja je kasnije i usvojena, o preciziranju informacije o stanju izvorišta u Gradu Sarajevu iz kojih se građani Sarajeva snabdijevaju vodom.

Primljena je danas k znanju i Informacija o zastupljenosti učenika koji su izuzeti iz nastave tjelesnog odgoja u cjelini ili djelomično u osnovnim i srednjim školama na području Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće narednu sjednicu zakazalo je za 28. septembar, jer programom rada nije predviđeno odražavanje sjednica u augustu.