{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ubrzati donošenje zakona koji mogu spriječiti terorizam u BiH

F
12.7.2010. u 17:18
0
3
Ubrzati donošenje zakona koji mogu spriječiti terorizam u BiH
0
Ubrzati donošenje zakona koji mogu spriječiti terorizam u BiH
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas informacije o aktivnostima nadležnih institucija i agencija te predložene mjere u vezi s terorističkim napadom na Policijsku upravu Bugojno 27. juna ove godine.
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je članovima komisije predočio prijedlog mjera radi sprečavanja ovakvih i sličnih slučajeva.

Jedna od predloženih mjera je provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma ili, kako je kazao, da se razmisli da se ta strategija pretoči u jedan zakon o prevenciji i borbi protiv terorizma u BiH.

Također treba hitno ubrzati proceduru zakona koji nisu usvojeni od Parlamentarne skupštine BiH, a mogu doprinijeti spečavanju terorizma u BiH.

Neki od tih zakona su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka; Prijedlog zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima; Prijedlog zakona o oružju; Prijedlog zakona o prijevozu opasnih materija; Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH...

"Od neusvojenih zakona, zakon o oružju je najvažniji u okviru borbe protiv terorizma od onih koji su u parlamentarnoj proceduri“, kazao je ministar Ahmetović.

Ukazao je i na potrebu usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji će omogućiti bolji protok informacija između policijskih agencija kada je u pitanju ova oblast.

Također, potrebno je ubrzati potpisivanje Sporazuma o policijskoj saradnji sa Republikom Srbijom.

Treba inicirati donošenje i usvajanje izmjena i dopuna postojećeg zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i davanje OSA-i policijskih ovlaštenja.

"To je inicijativa koju smo dobili od direktora obavještajne službe BiH“, kazao je ministar Ahmetović.

Po njegovim riječima, treba inicirati donošenje zakona o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala na nivou BiH ili entiteta, što je stvar političkog dogovora.

"Ministarstvo sigurnosti BiH predlaže da Ministarstvo pravde BiH preispita postojeću kaznenu politiku kao i mogućnost izrade izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u dijelu sankcija odnosno raspona kazni koje se odnose na krivična dijela protiv integriteta BiH i krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom s posebnim akcentom na krivično djelo, terorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističke aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe“, kazao je ministar Ahmetović.

Takođe, Ministarstvo sigurnosti BiH predlaže Zajedničkoj komisiji da zakaže posebnu sjednicu sa nadležnim agencijama u vezi jačanja kapaciteta u borbi protiv takozvanog unutrašnjeg i međunarodnog terorizma.

Tokom diskusije, između ostalog je istaknuto da je ovaj problem društveni problem i da se cijelo društvo mora ozbiljno posvetiti tome.

Sjednici Zajedničke komisije prisustvovali su, pored ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić, direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić, te glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: