{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Ustavnog suda RS: Nema povrede nacionalnog interesa Bošnjaka vezanog za bosanski jezik

S
SRNA
25.4.2018. u 14:28
21
92
Vijeće Ustavnog suda RS: Nema povrede nacionalnog interesa Bošnjaka vezanog za bosanski jezik
21
Vijeće Ustavnog suda RS: Nema povrede nacionalnog interesa Bošnjaka vezanog za bosanski jezik
Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je danas da Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalnI interes bošnjačkog naroda, a vezanog za bosanski jezik, tj. isključenje naziva jezika.
Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je u martu ove godine proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer je, kako su naveli, ovim zakonskim rješenjem u potpunosti odbačen naziv bosanski jezik.

Vijeće je obrazložilo da tvrdnje podnosioca zahtjeva ne dokazuju povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutitvnog naroda posebno.

Utvrđeno je da se zahtjevom ne ukazuje na konkretno zakonsko propisivanje koje vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda već se ističe potreba dopune zakonskog teksta u smislu preciziranja naziva jezika kojim se služi bošnjački narod i zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Savjetu za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i školskim odborima.

"Vijeće je u pogledu ovih navoda utvrdilo da se predmetne zakonske odredbe, ali i zakon u cjelini, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, da ne sadrži nacionalni predznak, već se podjeknako odnosi na sva lica koja mogu biti imenovana za člana Savjeta, odnosno školskog odbora", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Vijeće je ocijenilo i da činjenica što Zakon ne sadrži rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa, niti može dovesti do povrede vitalnog nacionalnog interesa nijednog konstitutivnog naroda, te da predmetom ocjene mogu biti samo postojeće odredbe Zakona, a ne moguća druga zakonska rješenja i njihova buduća primjena.

Ovaj zakon je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 22. februara ove godine.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je veto na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu, jer u potpunosti odbacuje naziv bosanski jezik.

"Pokrenuli smo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer se u ovom zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a", kazao je tada šef Kluba Mujo Hadžiomerović.

U entitetskom ustavu je navedneo da su u RS u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju je navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: