{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara utvrdilo izmjene i dopune Zakona o JMB

S
7.3.2013. u 14:29
0
5
Vijeće ministara utvrdilo izmjene i dopune Zakona o JMB
0
Vijeće ministara utvrdilo izmjene i dopune Zakona o JMB
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji će Ministarstvo civilnih poslova dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.
Usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona potrebno je kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH i oklonile prepreke za određivanje jedinstvenog matičnog broja.

Izmjenom člana 5. ovog zakona definišu se registraciona područja i istovremeno utvrđuju njihovi brojevi što bi omogućilo određivanje jedinstvenog matičnog broja i upis novorođenčadi u knjige rođenih, te izdavanje ličnih i drugih dokumenata.

"Na ovaj način eliminiše se kršenje ljudskih prava, posebno u pogledu onemogućavanja slobode kretanja i zdravstvene zaštite", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora s ciljem uvođenja hitne procedure i skraćivanja rokova za ratifikaciju kreditnih ugovora radi izbjegavanja finansijskih posljedica po BiH.

Predloženim rješenjima, koje će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini, propisan je hitan postupak ratifikacije međunarodnih ugovora koji se primjenjuje prilikom zaključivanja kreditnih aranžmana.

U odnosu na redovnu proceduru u kojoj je predviđen rok od 15 dana u kojem će nadležno ministarstvo potpisani ugovor dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u predloženom hitnom postupku taj rok je skraćen na pet dana.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaduženo je da pripremi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH i da ga u što kraćem roku dostavi na razmatranje Vijeću ministara BiH.

Prethodno je Vijeće ministara usvojio Informaciju Ministarstva spoljne trigovine i ekonomskih odnosa o aktu "Redoslijed aktivnosti, rokovi vezani za Elektroprenos BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: