Predstavnički dom PSBiH
16

Parlamentarci danas o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu trebalo bi da razmatra zahtjev poslanika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Jedan od predlagača zakona Saša Magazinović, pojašnjavajući zbog čega je predložena hitna procedura, kazao je Agenciji FENA da je Ustavni sud BiH donio odluku da član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu s članom I/2 Ustava BiH.

Nakon što u odgovarajućem vremenskom roku član 5. Zakona nije promijenjen Ustavni sud je donio rješenje kojim se ovaj član stavlja van snage.

Magazinović je istaknuo da djeca zbog stavljanja ovog člana van snage ne mogu dobiti jedinstveni matični broj i zdravstveno osiguranje.

"Pet poslanika je predložilo ovaj zakon, s namjerom da implementiramo odluku Ustavnog suda i da omogućimo da novorođena djeca mogu dobiti jedinstveni matični broj i da budu upisani u knjigu rođenih", kazao je za Agenciju FENA jedan od predlagača zakona poslanik Senad Šepić.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH razmatra po hitnom postupku.

Jedna od tačaka predloženog dnevnog reda je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH.

Naime, na prošloj sjednici Predstavničkog doma predloženi zakon je, zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a, upućen Kolegiju na usaglašavanje. Poslanici stranaka iz Republike Srpske su tada, prilikom diskusije, izrazili protivljenje donošenju ovog zakona, navodeći da je ovo pitanje u tom entitetu već uređeno.