{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novorođenčad u BiH još uvijek bez matičnog broja

14.3.2013. u 16:27
114
24
Novorođenčad u BiH još uvijek bez matičnog broja
114
Novorođenčad u BiH još uvijek bez matičnog broja
Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije dobio potrebnu podršku na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Sa 24 glasa za, 12 suzdržanih i dva protiv, prijedlog zastupnika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića nije dobio potrebnu podršku zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a. Tako je produžena agonija roditelja djece koja su rođena poslije 12. februara.

Naime, Ustavni sud BiH je tog dana suspendovao član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, te je tako onemogućeno određivanje matičnog broja državljanima BiH, a čime se direktno ugrožavaju osnovna ljudska prava, prije svega pravo na slobodu kretanja.

Naime, bez jedinstvenog matičnog broja osobe ne mogu dobiti lične dokumente, a na taj način, recimo, ne mogu ući u sistem zdravstvene zaštite.

Još u maju 2011. godine Ustavni sud BiH obavezao je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH da u roku od šest mjeseci izvrši izmjene ili usklađivanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju sa Zakonom o lokalnoj upravi RS-a, a u pitanju su bili nazivi nekih općina u RS-u.

Na dnevnom redu današnje sjednice našli su se Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH za 2012. godinu, i plan rada Odbora za ovu godinu, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PS BiH za proteklu godinu te Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića za 2012., o kojima parlamentarci nisu mnogo diskutovali.

"Neprihvatljivo je da u kasarnama nema grijanja i da se u njima dijeli hrana, da nije izvršen sanitarni pregled. Neprihvatljivo je da medicinsko osoblje rukuje oružjem, a da za to nije obučeno", kazao je Boško Tomić iz SNSD-a.

Naime, prema Šiljegovićevom izvještaju, zaprimljeno je nekoliko pritužbi medicinski sestara u OS BiH, koje su se žalile na obavezu straže u šumi. Šiljegović je naložio da se ovakva naredba poništi, jer one nemaju odgovarajuću obuku i pismeno odobrenje za zaduživanje oružja.

Nakon zaključenja ove, parlamentarci su prešli na 12. tačku dnevnog reda o kojoj se nije raspravljalo, a koja se odnosi na Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zaključka zastupnika Senada Šepića povodom razmatranja zahtjeva zastupnika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku, u skladu sa članom 127. Poslovnika, kojim Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana, u slučajevima postupanja po odlukama Ustavnog suda BiH pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene zakona koje isključivo tretiraju implementaciju odluka Ustavnog suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: