{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na dnevnom redu razmatranje zakona o JMB po hitnom postupku

F
26.3.2013. u 08:07
0
8
Na dnevnom redu razmatranje zakona o JMB po hitnom postupku
0
Na dnevnom redu razmatranje zakona o JMB po hitnom postupku
Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) bit će danas na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Na prethodnoj sjednici, 14. marta, odbijen je glasovima poslanika iz RS-a Prijedlog izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Taj prijedlog na izjašnjavanje uputili su poslanici: Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić.

Poslanici iz RS-a su bili protiv tog prijedloga zbog, kako su obrazložili, definiranja registracionih područja.

Ustavni sud je 16. januara stavio van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Time su ukinute odredbe koje govore o registracionim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri cifre u jedinstvenom matičnom broju.

Novonastala situacija je dovela do toga da nijedno dijete rođeno u BiH poslije 12. februara ne može dobiti matični broj, a time i neka od bitnih dokumenata kao što su putna isprava ili zdravstvena knjižica.

Nakon nesupjelog pokušaja da se na prošloj sjednici usvoje izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju, predložene od grupe poslanika, na današnjoj sjednici će na izjašnjavanju biti drugi Prijedlog izmjena istog zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Kako je najavljeno na današnjoj sjednici poslanici treba da se izjasne da predložene izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatraju po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: