BiH
21

Nović: Nema saglasnosti u vezi sa JMB isključivo zbog političkih stavova

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je danas novinarima u Sarajevu da nije preveliki optimista da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti razriješeno pitanje vezano za jedinstveni matični broj (JMB) s obzirom da nema suglasnosti unutar BiH i to isključivo zbog političkih stavova, a ne zbog toga što je to teško ustavno ili zakonsko pitanje.

"Ustavno su potpuno jasne nadležnosti, jasno je kakva je teritorijalna organizacija BiH. No, kao što to sve u ovoj državi biva, politički očigledno nema dosad saglasnosti. Mi ćemo danas intenzivno nastojati, barem ću ja nastojati, da obavimo još jedan krug razgovora sa kolegama ministrima iz drugih političkih stranaka i da pokušamo, danas i sutra prije sjednice Vijeća ministara BiH, da dođemo do zajedničkog stava kako bi se konačno riješila agonija s jedinstvenim matičnim brojem", kazao je Nović.

On je naglasio da se do rješenja mora doći. Da li će se provesti više ili manje vremena, ali to se, kaže Nović, mora konačno razriješiti.

Upitan ko je kriv za ovu situaciju, ministar Nović je kazao da je u BiH teško govoriti o krivcima.

"U BiH nema krivaca, u BiH su svi krivi jer naprosto svako zastupa neke svoje političke stavove i čak i onda kad oni nemaju nikakvog rezona niti smisla", kazao je ministar Nović.

Ustavni sud je 16. januara stavio van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Time su ukinute odredbe koje govore o registracionim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri cifre u jedinstvenom matičnom broju.

Novonastala situacija je dovela do toga da djeca rođena u BiH poslije 12. februara ne mogu dobiti matični broj, a time i neka od bitnih dokumenata kao što su putna isprava ili zdravstvena knjižica.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio niti jedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju, jedan koji je predložila grupa zastupnika i drugi koji je predložilo Vijeće ministara BiH, nakon što je Ustavni sud stavio van snage član 5. Zakona.