{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Vladajuće stranke se moraju dogovoriti u vezi s matičnim brojem

F
3.4.2013. u 17:56
13
5
OHR: Vladajuće stranke se moraju dogovoriti u vezi s matičnim brojem
13
OHR: Vladajuće stranke se moraju dogovoriti u vezi s matičnim brojem
Vladajuće stranke moraju se dogovoriti oko amandmana u vezi sa jedinstvenim matičnim brojem, saopćio je danas Ured visokog predstavnika.
Ustavni sud BiH donio je odluku 2011. godine da se državni Zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) mora izmijeniti, te je, nakon što Parlamentarna skupština BiH to nije učinila, izbrisao spornu odredbu, ostavivši zadatak Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji novu odredbu, u skladu s odlukom Ustavnog suda.

"Jasno je da se pitanje JMB-a mora riješiti. Ovo pitanje direktno utiče na najmlađe građane ove zemlje i njihove roditelje, koji ne mogu dobiti lične matične brojeve kako bi imali pristup osnovnim uslugama. Ovaj zadatak je isključivo na Parlamentarnoj skupštini BiH. Uredba Vlade RS ne može popuniti taj pravni vakuum", navodi se u saopćenju.

OHR smatra da svjesna nespremnost stranaka koje su zajedno ušle u Vladu da se slože i podrže izvedivo rješenje predstavlja neodgovornost koja je za svaku osudu.

"Taktika koja bi se mogla opisati kao “uzmi ili ostavi”, na uštrb novorođenčadi i njihovih roditelja, samo izaziva nove političke sukobe. Visoki predstavnik već je izrazio duboko razočarenje činjenicom da Parlamentarna skupština BiH nije našla rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja (JMB). Parlament BiH ne može dalje zanemarivati potrebe građana. Ovaj sistem već godinama dobro funkcionira i služi svim građanima. Članovi Parlamenta moraju naći i usvojiti rješenje za postojeći državni zakon bez daljnjih odlaganja", poručuju iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: