{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na hitno usvajanje amandmana na zakon o JMBG-u

S
26.2.2013. u 19:01
0
2
Poziv na hitno usvajanje amandmana na zakon o JMBG-u
0
Poziv na hitno usvajanje amandmana na zakon o JMBG-u
Jamila Milović
Parlamentarna skupština BiH trebalo bi da usvoji amandman na Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) što je prije moguće da bi se građanima pružile osnovne administrativne usluge, izjavila je Srni portparol Delegacije EU u BiH Jamila Milović.
"Efikasna vladavina prava jedno je od ključnih pitanja politike EU prema BiH, što je i jasno naznačeno u Strategiji za proširenje Evropske komisije. Odluku Ustavnog suda BiH o Zakonu o JMBG trebalo je provesti mnogo prije 12. februara“, izjavila je Milovićeva.

Ona je napomenula da posljedice kašnjenja u neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH snose novorođenčad i svi oni kojima je potreban JMBG.

"OHR je upoznat sa situacijom koja je nastala nakon 12. februara kao posljedica odluke Ustavnog suda BiH, ali u ovom momentu to ne želi komentarisati“, izjavila je portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj (JMB) niti može biti upisano u knjige rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od prošlog mjeseca kojom se van snage stavlja Zakon o matičnom broju BiH.

U maju 2011. godine Ustavni sud BiH donio je rješenje kojim se Parlamentarnoj skupštini BiH nalaže da Zakon o matičnom broju BiH usaglasi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Parlament nije ispoštovao presudu, pa je Ustavni sud BiH stavio van snage neustavni član 5 Zakona o matičnom broju i ta odluka je stupila na snagu 12. februara kada je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: