BiH
9

Ombudsmeni BiH: JMB u isključivoj nadležnosti države BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Institucija ombudsmena BiH primila je veliki broj žalbi građana vezanih za nemogućnost dobijanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMB) za novorođenu djecu, kazala je ombudsmen BiH Jasminka Džumhur.

Istakla je da su BiH ombudsmeni i prije nego su im počele pristizati žalbe građana, uputili Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu za civilne poslove, preporuku oko potrebe usvajanja izmjene Zakona o JMB u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, koji je dio odredbi tog zakona stavio van snage.

"Mi tražimo da se u ovoj situaciji građanima omogući mehanizam sudske zaštite, na način da se dosljedno primjeni član 2. Ustava BiH kojim se osigurava pravo građanima na identitet , što se omogućava kroz jedinstveni matični broj građana", istakla je Džumhur.

Komentarišući činjenicu da je Vlada RS početkom ove nedjelje donijela uredbu kojom reguliše način da se JMB upisuje djeci rođenoj u Republici Srpskoj, Džumhur je upozorila da je pitanje načina upisa jedinstvenog matičnog broja građana u nadležnosti države BiH, a ne entiteta, te da shodno tome i primjena ove uredbe nije u skladu s Ustavom BiH.

"Treba se vratiti izvornim nadležnostima države i Zakon o JMB koristiti u opštinama u kojima to nije osporeno odlukom Ustavnog suda BiH", preporučila je Džumhur.