BiH
7

Nović: U RS-u od ponedjeljka počinje izdavanje JMB-a

FENA
Sredoje Nović (Foto: Klix.ba)
Sredoje Nović (Foto: Klix.ba)
U Republici Srpskoj (RS) već od naredne sedmice počet će izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenim građanima, nakon što je Vlada RS-a u jučer donijela dopunu Uredbe o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja (JMB).

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da time više nijedno dijete u RS neće trebati da čeka na izdavanje JMB-a, te da su dopunjenom uredbom Vlade RS-a otklonjene pravne pretpostavke da se taj posao i radi.

"Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je potvrdila da tehnički može da prati ovu uredbu i mislim da i od strane našeg resornog ministarstva neće biti niti jedan razlog da se to i ne prihvati - rekao je Nović koji očekuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a počne s izdavanjem JMB-a, nakon objavljivanja nove Vladine uredbe u "Službenom glasniku RS-a“.

Potvrdio je i da su od IDDEEA-e obaviješteni da tehnički mogu da realiziraju ovu uredbu.

Ministar civilnih poslova BiH je večeras za banjalučku Alternativnu televiziju potvrdio da je obaviješten da će se slijedeće srijede ministri iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću ministara BiH morati izjasniti da li prihvataju jednu od ponuđene dvije opcije zakona o JMB-u na nivou BiH.

"Jednu je predložilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, s dopunjenim zahtjevima tih ministara ili onu koju su oni predložili o tome kako da izgledaju regionalna područja za utvrđivanje JMB-a. Ako to ne prođe, onda mislim da se političari iz FBiH treba da ozbiljno zapitaju u kojem pravcu BiH treba da ide", ustvrdio je Nović.

On je ponovio da su predstavnici iz RS i dalje zainteresirani i podržavat će da se dođe do jedinstvenog zakona o JMB-u.

"Ako toga nema, mislim da je stvar potpuno jasna", dodao je on.

Ponovio je da "pet“ lidera političkih stranaka u vlasti BiH nisu inicirali da se riješi problem sa zakonom o JMB-u na nivou BiH, koji je dva puta osporen, iako, kako kaže, odražava ustavnu strukturu BiH.

Dodao je da je jedino Milorad Dodik rekao da će RS donijeti svoju uredbu.

"Mislim da niko iz Federacije BiH nema pravo da osporava bilo šta u vezi s tom uredbom", rekao je Nović koji dodaje da ne bi bilo smisla da se ona osporava, jer je bitnije da hiljede djece dobije JMB.

RS je, kaže, imala pravo da donese uredbu i čekala je i dugo da se taj problem riješi na nivou BiH.

Prije mjesec dana Vlada RS-a donijela je uredbu kojom je trebalo da se reguliše izdavanje matičnih brojeva, ali oko 3.500 novorođenčadi nisu imali matičani broj pa time ni zdravstvenu knjižicu i druga dokumenta.

Stoga je jučer Vladina uredba dopunjena s dva nova člana.