BiH
4

Dom naroda PSBiH o izvršavanju međunarodnih ugovora

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu trebalo bi da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem uvođenja hitne procedure i skraćivanja rokova za ratifikaciju kreditnih ugovora radi izbjegavanja financijskih posljedica po BiH.

Predloženim rješenjima propisan je hitan postupak ratifikacije međunarodnih ugovora koji se primjenjuje prilikom zaključivanja kreditnih aranžmana.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH razmatra po hitnom postupku. Izmjenom Zakona definirano je da nakon isteka četverogodišnjeg mandata operativni rukovoditelji mogu biti postavljeni samo na još jedan mandat.

Pred delegatima bi se trebali naći i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Također trebali bi biti razmatrani i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH; imenovanje člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih; kao i prijedlog odluke o razrješenju člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.