Sporne odredbe
1

Vijeće ministara nije razmatralo Zakon o krivičnom postupku, usvojene izmjene Zakona o OSA-i

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na dnevni red današnje sjednice nije stavilo tekst Nacrta zakona o krivičnom postupku BiH koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

Razlog zbog kojeg izvršna vlast na današnjoj sjednici nije razmatrala tekst Nacrta zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH jesu stavovi relevantnih stručnjaka, pravosudnih institucija BiH, kao i stavovi međunarodnih faktora u BiH, a prema kojim je Nacrt zakona ocijenjen kao neusklađen s međunarodnim standardima, poput UN konvencija o borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i drugih.

Riječ je o međunarodnim organizacijama čija je članica BiH, a koje zahtijevaju ingerencije i jurisdikciju države na cijeloj teritoriji. Relevantni subjekti ranije su upozorili kako je nacrt ministra Josipa Grubeše upravo suprotan tome, odnosno da ograničava i ruši nadležnosti države.

Kako saznajemo, neki ministri u Vijeću ministara BiH smatraju da bi bilo nezbiljno takav nacrt uvrstiti u dnevni red sjednice centralnog organa izvršne vlasti.

Istovremeno, usvojene su izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, a koje su upućene u daljnju parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebna sudska ovlast i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Podsjećamo da je Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio apelaciju Borjane Krišto, aktuelne predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.