Vlast nema većinu
5

Vijeće ministara u Parlament BiH uputilo izmjene Zakona o OSA-i po hitnom postupku

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Vijeće ministara BiH uputilo je u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 20. marta ove godine usvojilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebna sudska ovlast i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Riječ je o usklađivanju zakona s Ustavom BiH s obzirom na to da je Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio apelaciju Borjane Krišto, koju je podnijela u svojstvu predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

Vijeće ministara BiH uputilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH po hitnom postupku tako da će se ove izmjene vjerovatno naći na dnevnom redu sjednice zakazane za 17. maj 2018. godine.

Da bi ovaj zakon bio usvojen morat će ga podržati i zastupnici iz opozicionih političkih stranaka s obzirom na to da vlast koju čine SDA, SBB, HDZ BiH i Savez za promjene trenutno u Zastupničkom domu PSBiH ima samo 18 ruku, dok opozicione političke stranke DF, HDZ 1990, SDP, SNSD, Nezavisni blok, DNS, BPS, A-SDA i nezavisni zastupnik Safer Demirović imaju čak 24 ruke.