Parlament BiH
6

Odbijeno razmatranje izmjena Zakona o OSA-i po hitnoj proceduri

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici odbio je da se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH izjašnjava po hitnom postupku.

Državni parlamentarci u konačnici su prihvatili da se o izmjenama zakona izjašnjavaju po skraćenom postupku, odnosno da se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o OSA-i izjašnjavaju i parlamentarne komisije.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto rekla je da ovdje nije opravdana nikakva hitna procedura. Ona je kazala da ovdje nije riječ ni o kakvim formalnim stvarima, jer je Ustavni sud BiH utvrdio kako nije jasno propisan obim diskrecije koji daje predsjednik Suda BiH ili ovlašteni sudija. Krišto smatra kako se ovakvim prijedlogom neće ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH.

"Ako nam je stalo da donesemo zakon prema Ustavu BiH i konvencijama, molim kolegice i kolege da ne prihvatimo hitnu proceduru, već da ovaj zakon razmatramo u skraćenom ili redovnom postupku", kazala je Krišto.

Zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić rekao je da se mora naći način da se prisili Komisija za nadzor nad OSA-om da radi, odnosno da se zastupnici prisile da učestvuju u radu parlamentarnih komisija. Dodao je da je civilni nadzor nad OSA-om nešto što je najvažnije u radu Parlamentarne skupštine BiH.

"Ne želim spominjati koje devijacije mogu izaći iz iščašenog sistema. Komisija za nadzor nad OSA-om mora dati svoj stav o ovome bez obzira na to što nema predsjednika. Dakle, postoje dva potpredsjednika komisija i nije bitno ko će sazvati sjednicu. Ne smije se preskočiti komisijska faza i ja predlažem da ovaj prijedlog izmjena zakona ide u redovnoj proceduri", rekao je Đonlagić.

Zastupnica SNSD-a Milica Marković potvrdila je da ni SNSD neće glasati za razmatranje ovog zakona po hitnoj proceduri. I ona je istakla da ne postoji nikakva osnova da se ovaj razlog razmatra po hitnoj proceduri.

"Rad OSA-e je sazreo da se zakaže hitna sjednica Parlamentarne skupštine BiH“, kazala je Marković dodajući da je mnogo važniji razlog za hitnu sjednicu Izvještaj o radu OSA-e.

Govorila je i zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je pitala šta će se desiti ukoliko Ustavni sud BiH stavi van snage određene odredbe Zakona o OSA-i koje su proglašene neustavnim.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da se parlamentarcima treba omogućiti da djeluju, odnosno da se direktno uključe u izmjene Zakona o OSA-i.

"Trebamo omogućiti svakom da interveniše ukoliko smatra da je potrebno izmijeniti ovaj zakon", kazala je Majkić dodajući kako je OSA pod isključivom kontrolom samo jedne političke stranke u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je kako su se stekli svi uvjeti da se ovaj zakon razmatra po hitnoj proceduri. Objasnio je da je Ustavni sud BiH dao jasan rok od šest mjeseci i da institucije BiH nisu postupile u tom vremenu.

"Stvar Ustavnog suda BiH je kakvu će odluku donijeti. Ali iksustvo s Izbornim zakonom BiH nas uči da Ustavni sud BiH može staviti odredbe mimo snage", rekao je Džaferović.

Dodao je da se izmjene zakona moraju donijeti prije naredne sjednice Ustavnog suda BiH. On se boji kako u našoj zemlji postoje ljudi koji ne žele izmijeniti Zakon o krivičnom postupku BiH i Zakon o OSA-i.

Bivši zastupnik SDA Safer Demirović rekao je parlamentarcima kako će glasati protiv razmatranja Prijedloga zakona po hitnoj proceduri.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 20. marta ove godine usvojilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebna sudska ovlast i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Riječ je o usklađivanju zakona s Ustavom BiH s obzirom na to da je Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio apelaciju Borjane Krišto, koju je podnijela u svojstvu predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.