Pismo čelnika EU
0

"Vijeće ministara BiH ne smije ometati dijalog o liberalizaciji viznog režima"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, šef Policijske misije EU u BiH Stefan Feller i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch uputili su zajedničko pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću vezano za ispunjenje preostalih uvjeta u okviru procesa liberalizacije viznog režima.

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 14. jula nije usvojilo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji predstavlja jedan od uvjeta u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima.

Kako upozoravaju u pismu, neusvajanje pravilnika od Vijeća ministara moglo bi prolongirati odluku Vijeća i Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za BiH.

Kako bi spriječili neželjene posljedice, podsjećamo i pozivamo Vijeće ministara da osigura postizanje dogovora o usvajanju Pravilnika prije 31. augusta, što je rok u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima do kojeg BiH treba Evropskoj komisiji napismeno dostaviti ažurirane informacije, u obliku izvještaja, navodi se u pismu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.