{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčki ministar: Zabrinuti smo zbog BiH, primijenite odluku u vezi sa slučajem Sejdić - Finci

S
5.2.2014. u 22:40
2
47
Grčki ministar: Zabrinuti smo zbog BiH, primijenite odluku u vezi sa slučajem Sejdić - Finci
2
Grčki ministar: Zabrinuti smo zbog BiH, primijenite odluku u vezi sa slučajem Sejdić - Finci
Evropski parlament
Grčki ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos rekao je večeras u Evropskom parlamentu da je posebno zabrinut zbog činjenice da je proces evropskih integracija BiH u zastoju i pozvao rukovodstvo BiH da primjeni odluku suda u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci".
Venizelos je na početku debate o mogućnostima članstva BiH u EU rekao da bi volio da može da bude pozitivniji, ali da, nažalost, još postoji mnogo problema.

Osim neprovođenja odluke u slučaju "Sejdić - Finci", Venizelos je kao probleme izdvojio neprovođenje reformi, kršenja slobode izražavanja i medija.

On je istakao da BiH mora govori jednim glasom i da je mnogo vremena do sada izgubljeno, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i rješavanju predemeta koji se odnose na ratne zločine.

Kao pozitivne stvari Venizelos je naveo održavanje popisa stanovništva, provođenje određenih ekonomskih reformi, unapređenje tržišne ekonomije, otvaranje radnih mjesta i izmjene u izbornom zakonu.

Venizelos je istakao da je proveden veliki broj preporuka iz strukturalnog dijaloga.

Poslanici Evropskog parlamenta sutra bi trebalo da glasaju o izvještaju o napretku BiH.

U prijedlogu rezolucije, koji je podnijela izvjestilac Evropskog parlamenta Doris Pack, izražava se zabrinutost zato što politički lideri iz tri etničke zajednica u BiH nemaju zajedničku viziju.

Političkim grupama upućen je poziv da unaprijede saradnju i dijalog radi postizanja napretka u provođenju reformi i poboljšanja života građana BiH, a građanskom društvu da se više angažuje u oblasti provođenja reformi.

U prijedlogu rezolucije pozvano je na napuštanje nacionalističke retorike i osuđuju se sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Naglašeno je da će zakonitost izbora u ovoj godini biti dovedena u pitanje ako se ne provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Izražena je i zabrinutost povodom velike korupcije u svim segmentima javnog života i složenih veza između političkih i poslovnih krugova, te medija, i napomenuto da borba protiv korupcije treba da postane prioritet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: