{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčki ministar: Zabrinuti smo zbog BiH, primijenite odluku u vezi sa slučajem Sejdić - Finci

S
5.2.2014. u 22:40
2
47
Grčki ministar: Zabrinuti smo zbog BiH, primijenite odluku u vezi sa slučajem Sejdić - Finci
2
Grčki ministar: Zabrinuti smo zbog BiH, primijenite odluku u vezi sa slučajem Sejdić - Finci
Evropski parlament
Grčki ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos rekao je večeras u Evropskom parlamentu da je posebno zabrinut zbog činjenice da je proces evropskih integracija BiH u zastoju i pozvao rukovodstvo BiH da primjeni odluku suda u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci".
Venizelos je na početku debate o mogućnostima članstva BiH u EU rekao da bi volio da može da bude pozitivniji, ali da, nažalost, još postoji mnogo problema.

Osim neprovođenja odluke u slučaju "Sejdić - Finci", Venizelos je kao probleme izdvojio neprovođenje reformi, kršenja slobode izražavanja i medija.

On je istakao da BiH mora govori jednim glasom i da je mnogo vremena do sada izgubljeno, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i rješavanju predemeta koji se odnose na ratne zločine.

Kao pozitivne stvari Venizelos je naveo održavanje popisa stanovništva, provođenje određenih ekonomskih reformi, unapređenje tržišne ekonomije, otvaranje radnih mjesta i izmjene u izbornom zakonu.

Venizelos je istakao da je proveden veliki broj preporuka iz strukturalnog dijaloga.

Poslanici Evropskog parlamenta sutra bi trebalo da glasaju o izvještaju o napretku BiH.

U prijedlogu rezolucije, koji je podnijela izvjestilac Evropskog parlamenta Doris Pack, izražava se zabrinutost zato što politički lideri iz tri etničke zajednica u BiH nemaju zajedničku viziju.

Političkim grupama upućen je poziv da unaprijede saradnju i dijalog radi postizanja napretka u provođenju reformi i poboljšanja života građana BiH, a građanskom društvu da se više angažuje u oblasti provođenja reformi.

U prijedlogu rezolucije pozvano je na napuštanje nacionalističke retorike i osuđuju se sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Naglašeno je da će zakonitost izbora u ovoj godini biti dovedena u pitanje ako se ne provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Izražena je i zabrinutost povodom velike korupcije u svim segmentima javnog života i složenih veza između političkih i poslovnih krugova, te medija, i napomenuto da borba protiv korupcije treba da postane prioritet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: