BiH
9

Usvojen izvještaj o BiH: EU zabrinuta zbog nejedinstvene vizije domaćih političara

Anadolija
Evropski parlament je na plenarnom zasjedanju danas usvojio izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine prema EU-u. Izvještaj je usvojen sa 468 glasova za i 80 protiv.

Prema prijedlogu rezolucije, koju je u ime Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta podnijela njemačka zastupnica Doris Pack, izražava se duboka zabrinutost zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju na putu evropskih integracija.

Potiču se političke skupine na svim nivoima vlasti u državi da pojačaju saradnju i dijalog da bi prevladali postojeće nesuglasice, a radi postizanja napretka na putu reformi i poboljšanja života građana BiH, te poziva civilno društvo da se više angažuje u naporima za reformu zemlje.

Poziva se na napuštanje nacionalističke i etnocentrične retorike kojom se služi vodstvo triju konstitutivnih naroda u BiH i osuđuju sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Izražava se duboka zabrinutost što je zbog četverogodišnjih nesuglasica među političkim vođama Vijeće Europe prvobitno razmišljalo o ukidanju prava te države na zastupljenost u toj organizaciji ako prije izbora ne bude istinskog napretka u primjeni presude Europskog suda za ljudska prava i naglašava da će zakonitost izbora 2014. biti dovedena u pitanje ako se ne provede presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sjedić i Finci protiv BiH.

Također se izražava se zabrinutost zbog velike korupcije koja je prisutna na svim nivoima javnog života i složenih veza između političkih i poslovnih aktera te medija, te poziva na ubrzanje provedbe strategije za borbu protiv korupcije i na pojačanje učinkovite istrage, progona i kažnjavanja slučajeva korupcije.

O izvještaju o BiH raspravljano je jučer u okviru zajedničke rasprave o izvještajima o napretku balkanskih zemalja na putu prema EU.