BiH
3

Bh. političari (ne) prihvataju podršku Evropskog parlamenta

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Izvještaj koji govori o potrebi usvajanja seta antikorupcionih zakona je nešto što ohrabruje, jer to zaista treba BiH. Također, dobro je da je u izvještaju skrenuta pažnja na snage koje ugrožavaju državnost BiH i da se o tim stvarima međunarodna zajednica treba ozbiljno pozabaviti", izjavio je za Fenu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović povodom Izvještaja o BiH koji je Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta podnijela njemačka zastupnica Doris Pack.

Izrazio je želju da mišljenje evropskih parlamentaraca uvijek bude utemeljeno na činjenicama. Poslanik Hrvatske demokratske zajednice HDZBiH u Predstavničkom domu PSBiH Mato Franjičević podržava naznake ozbiljnijeg i konkretnijeg angažiranja Evropskog parlamenta, kao i njegovog većeg fokusiranja na probleme u BiH.

"Međutim, nikakve ideje i intervencije izvan BiH ne mogu biti surogatne, jer mogu zamijeniti naše unutarnje napore koje mi sami moramo uložiti iz perspektive naše istinske volje da idemo u smjeru evropskih integracija. Taj hod onda podrazumijeva prihvatanje načela koja se deklarativno, a ne istinski prihvaćanju", kazao je Franjičević u izjavi za Fenu.

Jedno od tih načela, ističe, jest da svi u demokraciji moramo biti jednakopravni.

Komentirajući podršku Evropskog parlamenta formiranju vrhovnog suda BiH, Franjičević kaže da HDZBiH ne bježi od ideje da je potrebna reforma pravosudnog sustava u BiH u smislu formiranja vrhovnog suda BiH ili apelacijskiog suda.

"Rasprave u Parlamentu BiH ne daju nam velike naznake da se mora ili da će se uraditi velike stvari. To je još zapelo u različitim okvirima pojedinih stranaka", kazao je za Fenu poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Mirsad Đugum.

Doris Pack je, predstavljajući Izvještaj o BiH između ostalog izjavila da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te upozorila da se mora izmijeniti i Izborni zakon BiH te riješiti pitanje presude „Sejdić-Finci“.

"S obzirom na to da HDZBiH računa na snažniju podršku Evropske unije zbog članstva Hrvatske u EU, posebno nakon predstojećih izbora za Evropski parlament, mislim da ovo nije samostalni istup Doris Pack, jer ima dosta lobiranja Hrvatske", kaže poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Ocjenjuje da "situacija nije nimalo naivna u kontekstu što HDZBiH i HDZ 1990 blokiraju provođenje presude „Sejdić-Finci“", navodeći da se na takav način „želi izdjejstovavati raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što su i amandmani Doris Pack“.

"Takva koordinirana aktivnost neće ništa donijeti pozitivno BiH, koja jedino može napraviti nove jazove, podjele i produbiti postojeće probleme", mišljenja je Pandurević.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Drago Kalabić u izjavi za Fenu kaže da Evropa mora imati više razumijevanja za BiH, jer je „Evropa kreirala značajan dio rješenja unutar BiH, koja su se pokazala veoma lošim“.

"Tako naiđete na zid šutnje kada je u pitanju Zakon o javnim nabavkama ili funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje ili poreski sistem. Sve to preuzeli smo iz Evropske unije, a što je negativno značajno povećalo poziciju BiH u smislu korupcije i kriminala", rekao je Kalabić.

Ovakvi stavovi predstavnika Republike Srpske za poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Beriza Belkića su razočaravajući, jer kako ističe za Fenu „Doris Pack se zaista trudi da BiH da vjetar u leđa, ali su očigledni drugačiji odnosi unutar zemlje, gdje se bh.političari veoma teško mogu fokusirati na provođenje presude „Sejdić-Finci“, odnosno mehanizam kordinacije“.

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta podržao je u utorak izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je podnijela njemačka zastupnica Doris Pack.

To je po priječima poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu parlamenta BiH Senada Šepića „dobro za bh.građane da je BiH ponovo u fokusu u Briselu“, dok „očito nije dobro za političke lidere, kojima odgovara stanje u kojem se država nalazi“.

"Stavljanje BiH na evropske tračnice trebamo iskoristi. To treba biti najdirektniji poziv svima onima kojima su puna usta Evrope da počnu s konkretnim djelovanjem", kazao je Šepić u izjavi za Fenu.

Doris Pack je naglasila da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U tom smislu Šepić naglašava da na antikorupcionim zakonima i sistemu obrazovanja treba bazirati djelovanje bh. političara.

"S obzirom na činjenicu da 80 posto građana u anketama ističe želju za članstvom BiH u EU onda i osamdeset posto našeg političkog djelovanja i istupanja mora biti vezano za ispunjavanje uslova za pristupanje BiH EU", kaže je Šepić.

Konačni tekst rezolucije naći će se pred poslanicima Evropskog parlamenta do polovine februara.