BiH
0

Fajon: BiH je izgubila kredibilitet

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon smatra da su i BiH i njeni političari izgubili mnogo kredibiliteta i da više niko nema povjerenja da će se nešto desiti na provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

"U pitanju su i kredibilitet i budućnost BiH, procesi reformi i približavanja evropskim integracijama. BiH je na repu napretka, crna tačka na mapi zapadnog Balkana", istakla je Fajonova za BHT jedan, naglasivši da je BiH zbog neprovođenja odluke Evropskog suda u posljednje vrijeme izgubila mnog evropskih fondova.

Prema njenim riječima, BiH gubi vrijeme, što nije prvi put, i krajnje je vrijeme da odluka u predmetu "Sejdić i Finci" bude provedena.

"BiH ulazi u predizbornu kampanju za izbore naredne godine i bojim se da bi ponovo mogla da izgubi puno vremena", istakla je Fajonova i upozorila da međunarodna zajednica neće priznati rezultate tih izbora ukoliko prethodno ne bude provedena odluka u predmetu "Sejdić i Finci".

Ona je uvjerena da bi političari, ukoliko su odgovorni prema građanima, već trebali da donesu neku odluku u predmetu "Sejdić i Finci", ali da joj se čini da te odgovornosti nema.

"Jedan političar iz BiH rekao mi je da bi lideri već mogli da donesu odluku kada se ne bi bavili samo hrvatskim pitanjem", rekla je Fajonova i dodala da su u Evropskom parlamentu zabrinuti zbog neprovođenja odluke Evropskog suda i da prate situaciju.