BiH
0

Mladen Ivanić: BiH zasad neće biti izbačena iz Vijeća Evrope

Anadolija
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Mladen Ivanić kazao je u razgovoru za Anadoliju kako ne vjeruje da će BiH biti suspendirana iz Vijeća Evrope do iduće godine i Općih izbora 2014. godine.

Predstavnici 47 zemalja članica Vijeća Evrope razmatrat će od danas do četvrtka, 26. septembra, implementaciju presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava. Među tim slučajevima je i implementacija presude u predmetu "Sejdić-Finci". Ova nadzorna uloga Komiteta ministara predviđena je odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U Nacrtu rezolucije Vijeća Evrope ističe se da bi BiH mogla biti suspendirana iz Vijeća Evrope ako ne bude temeljitog napretka u provedbi odluke u predmetu "Sejdić-Finci" prije izbora u oktobru 2014. godine. U Nacrtu rezolucije navodi se kako BiH ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Evrope i upozorava kako će, ukoliko ne bude promjena do izbora, članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje.

Članovi bh. delegacije koji učestvuju u radu Komiteta su početkom septembra usmenim amandmanima tražili da se paragrafi 11. i 12. Rezolucije, a koji predviđaju suspenziju delegacije BiH i same zemlje iz Vijeća Evrope, izostave iz prijedloga Rezolucije.

"Nakon izbora je moguće i vjerujem da će biti velikih problema kod akreditacije novih delegata u Savjetu Evrope, a vrlo lako je moguća i suspenzija. Prije toga sigurno nije realno očekivati nikakve posebne poteze. Dakle, ostavit će nam još vremena. Sve to, naravno, pod uslovom da se ništa na uradi na provođenju odluke 'Sejdić-Finci', što ja, nažalost, mislim da će biti slučaj", kazao je Ivanić za AA.

Članica Stalnog izaslanstva PS BiH u PS Vijeća Evrope Ismeta Dervoz rekla je za AA da je današnja sjednica pripremni sastanak za četvrti redovni dio zasjedanja koji počinje 30. septembra u Strasbourgu.

"Komitet ministara će sigurno uputiti još jedno ozbiljno upozorenje slijedom pripremljenog Izvještaja i Rezolucije koji će biti razmatrani 2. oktobra u Strasbourgu u vrijeme plenarne sjednice. Dakle, to je Izvještaj o stanju u BiH članova Monitoring komiteta Vijeća Evrope. Ono što je zabrinjavajuće u tom Izvještaju je to što se po prvi put pojavljuju moguće najave sankcija za delegaciju BiH i isključenje iz rada Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Vjerujem da će nam u BiH konačno postati jasno da mora doći do ispunjenje obaveza po presudi 'Sejdić-Finci' mora", rekla je Dervoz.

Ivanić je uvjeren da neće doći do dogovora u slučaju "Sjedić-Finci", te da to potvrđuju i događaji nakon dogovora lidera SDA i HDZBiH Sulejmana Tihića i Dragana Čovića.

"Kad se dogovore dvojica, odmah se javlja treći koji je protiv. Kad se dogovore druga dvojica, bilo je dogovora na relaciji Lagumdžija i Čović, javlja se neko ko je opet protiv. Objektivno, ključ provođenja odluke jeste u FBiH. A kako se približavamo izborima svako traži povod da drugog proglasi izdajnikom i da time dobije veći broj glasova. Dogovor je gotovo pa nemoguć", ocijenio je.

U više navrata je spomenuta i mogućnost nepriznavanja Općih izbora 2014. godine u BiH ukoliko ne bude implementirana presuda u slučaju "Sejdić-Finci". Ivanić vjeruje da je Evropa odustala od te mjere jer su shvatili da bi aktuelne bh. vlasti takvu mjeru dočekali kao pretpostavku da se neizvršenjem evropskih obaveza mogu održati na vlasti!

"Zato priča o izborima kao kazni po meni nije realna. Mislim da je to Evropa shvatila. Svuda drugo kad bi neko rekao da nekoj zemlji neće biti priznati izbori, to bi bilo zvono za uzbunu, ali u BiH bi to bilo shvaćeno kao poziv da ništa ne urade. Zato ja mislim da generalno vladajuća elita nema veliki motiv da se približava Evropi. U približavanju Evropi standardni način dolaska vlast manipulacijom bio bi onemogućen. Njihov motiv je izolacija. Izolacijom najbolje se radi taj posao, a to je da manipuliraju ljudima", tvrdi Ivanić.

Izvještaj koji se tiče BiH, ističe Dervoz, napravljen je "prilično površno i nije argumentiran u dovoljnoj mjeri".

"Čak u nekim dijelovima je baziran na onome što se zove dnevno-politički razgovor u BiH. Između ostalog, tamo je jedna konstatacija da su hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali Bošnjaci svojim glasovima. Voljela bih vidjeti ko bi mogao napraviti takvu analizu i na osnovu čega. To je što koristimo u dnevno-političkoj konverzaciji, kada želimo podići tenzije i napraviti dublji razdor. Ovo je ozbiljno upozorenje. Sigurno je to upozorenje koje BiH ne treba. BiH treba da izvršava svoje obaveze koje je prihvatila", naglasila je.