Provesti presudu "Sejdić-Finci"
0

Vijeće Evrope traži od BiH da se formira vlast

SRNA
Vijeće Evrope
Vijeće Evrope
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je danas rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu u kojoj se pozivaju politički akteri BiH da što prije formiraju vlast na državnom nivou, te da se implementira presuda "Sejdić i Finci" Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je Srni Milica Marković, član delegacije Parlametna BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

"Tokom diskusije o političkoj situaciji na Balkanu ukazala sam da se situacija u BiH ne može dovoditi u vezu sa sjevernim Kosovom gdje postoje fizički sukobi sa ljudskim žrtvama. BiH se s tim ne može porediti kao država koja ima političke i konceptualne probleme", rekla je Markovićeva.

Ona je naglasila da je tokom rasprave u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope ukazala na činjenicu da će Parlament  BiH 10. oktobra imenovati grupu koja će imati zadatak da pripremi promjene Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Markovićeva je napomenula da je izvjestilac Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope izrazio zadovoljstvo što će to biti učinjeno.

"Ova rezolucija, u svakom slučaju, predstavlja uvertiru za izvještaj Monitoring tima koji će biti razmatran u januaru 2012. godine", dodala je ona. 

Delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope čine Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Mladen Bosić, Ismeta Dervoz, Nermina Kapetanović, Boško Tomić i Krunoslav Vrdoljak.