"Politička situacija na Balkanu"
0

Delegacija PSBiH u Vijeću Evrope uložila amandmane

FENA
Vijeće Europe
Vijeće Europe
Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) uložila je dva amandmana na Nacrt rezolucije "Politička situacija na Balkanu" predlagača Bjorna von Sydowa, koja je po hitnoj proceduri stavljena na razmatranje četvrte sesije PSVE.

Amandane delegacije BiH, koji se odnose na netačne navode na prava i mogućnosti kandidiranja građana iz reda "ostalih", kao i netačnu kvalifikaciju uzroka neformiranja Vijeća ministara, usvojili su predlagači i Politički komitet PSVE, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Delegacija je izrazila čuđenje što se BiH našla u ovoj rezoluciji s Kosovom i Albanijom iako tretirani problemi nisu slične prirode.

Mladen Bosić i Saša Magazinović su uime bh. delegacije obrazložili aktuelnu političku situaciju u BiH pred Monitoring komitetom PSVE, s akcentom na probleme u formiranju Vijeća ministara i ispunjavanju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić-Finci".

Članovi Monitoring komiteta su informirani o aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH na formiranju posebne skupštinske komisije sačinjene od predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka, a koja ima zadatak da predloži konačno rješenje za implementaciju presude.

Predstavnici delegacije su informirali Monitoring komitet i o proteklim razgovorima lidera političkih stranaka u Brčkom.

Izraženo je očekivanje da će u najskorije vrijeme doći do dogovora o formiranju Vijeća ministara.

Zaključak Monitoring komiteta PSVE je da će izvjestioci za BiH do 15. decembra sačiniti konačan izvještaj o BiH, a bit će razmatran na januarskom zasjedanju Parlamentarne skuštine Vijeća Evrope.