{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri ni danas nisu dogovorili formiranje VM

S
15.9.2011. u 15:59
0
56
Lideri ni danas nisu dogovorili formiranje VM
0
Lideri staranaka, koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH ni na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, ali su približili stavove kada je riječ o pitanjima koje BiH mora ispuniti na evropskom putu.
Predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da se u velikoj mjeri približeni principi na osnovu kojih se može postići dogovor o zakonu o popisu stanovništva, zakonu o državnoj pomoći, vojnoj imovini, te presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

On je naveo da su o svim ovim pitanjima ostala dva- tri detalja, koja je moguće riješiti i istakao da je dogovoreno da to može biti učinjeno u narednih deset dana.

Kada je riječ o slučaju "Sejdić-Finci" dogovoreno da Parlamentarna skupština BiH treba da formira komisiju koja će utvrditi prijedlog rješanja za provođenje presude.

U vezi sa Vijećem ministara BiH danas u Sarajevu precizirani su stavovi o kojima je bilo riječi i u Mostaru, ali nisu približini stavovi koji bi vodili ka rješenju. Prema njegovom mišljenju, ukoliko je ovaj današnji sastav sagovornika sposoban da riješe ovo pitanje, to treba da učini do kraja septembra.

Lagumdžija je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o problemu IPA fondova i da je dogovoreno da u narednih nekoliko dana treba pokušati pronaći rješenje za to.

Sastanku u Sarajevu, osim Lagumdžije, prisustvovali su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihića.

Naredni sastanak lidera bit će održan 26. septembra u Brčkom, a domaćin će biti lider SDS-a Mladen Bosić.

Novinarima ni nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, kao ni poslije prethodnog u Mostaru, nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja liderima stranaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: