{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranke i dalje bez dogovora o Vijeću ministara

S
5.9.2011. u 17:25
0
61
Stranke i dalje bez dogovora o Vijeću ministara
0
Stranke i dalje bez dogovora o Vijeću ministara
Milorad Dodik i Dragan Čović
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je nakon današnjeg sastanka u Mostaru da i dalje postoji značajna udaljenost među strankama o pitanju formiranja Vjeća ministara i provođenja presude "Sejdić-Finci".
Čović je na konferenciji za novinare rekao da je danas otvoren kontinuirani dijalog među strankama učesnicama sastanka koji će uključivati bilaterelalne i multilaterelne sastanke, sve do sastanka koji će 15. septembra SDP BiH organizovati u Mostaru.

Uprkos i dalje prisutnih značajnih mimoilaženja, Čović je naglasio da je danas, ipak, došlo i do značajnih približavanja stavova o popisu, vojnoj imovini i državnoj pomoći, ne želeći da precizira detalje.

Lider HDZ- 1990 Božo Ljubić ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare sastanak u Mostaru kao "početak izlaska iz pat-pozicije".

Ljubić svoj optimizam, kako kaže, zasniva na tome da su na sastanku učestvovali lideri stranaka koji imaju više od tri četvrtine preko izbornog legitimiteta građana i dvije trećine izbornog legitimiteta konstitutivnih naroda.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, istakao je nakon današnjeg sastanka u Mostaru da se nada da će u narednih deset dana, razgovorima lidera političkih stranaka, biti stvoreni uslovi za stvaranje zajedničke platforme djelovanja budućeg Vijeća ministara, a samim tim i za formiranje te institucije.

Lagumdžija je rekao da su svi učesnici sastanka danas pokazali dobru volju da se razgovara o načelima rada i formiranja Vijeća ministara.

Prema njegovim riječima, SDP je spreman za nastavak razgovora o svim temama na kojima je danas "izvršena inventura".

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je na konferenciji za novinare da su stavovi o Vijeću ministara još udaljeni, istakavši da ta stranka i dalje smatra da mjesto predsjedavajućeg ili mjesto ministra inostranih poslova treba u ovom sazivu pripasti Bošnjacima.

On je istakao da će se lideri do novog sastanka 15. septembra u Sarajevu, raditi na detaljima pitanja o kojim su približeni stavovi - popis, vojna imovina i sistem državne pomoći.

"Atmosfera sastanka je bila sve bolja, kako je odmicao", kaže Tihić.

Lideri SNSD-a, SDS-a, dva HDZ-a, SDA i SDP-a BiH razgovarali su danas u Mostaru o formiranju izvršne vlasti u BiH. Sastanak su organizovali šefovi dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: