vijesti
0

Vijeće Evrope: Vrijeme je da BiH ispuni svoje obaveze

FENA
Na sastanku u Parizu u četvrtak Nadzorni komitet Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) podsjetio je vlasti Bosne i Hercegovine da je vrijeme da ispune svoje obaveze prema Vijeću Evrope.

Na osnovu izvještaja francuskog parlamentarca Jeana -Claudea Mignona i norveške parlamentarke Karin Woldseth, Komitet je usvojio nacrt rezolucije kojom se još jednom pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine i ključni politički aklteri u zemlji da prekinu s opstrukcijama i rade konstruktivno na nivou državnih institucija, saopćeno je u petak iz VE.

Komitet smatra da trenutna situacija ometa dovršenje toliko potrebnih reformi u ključnim sektorima, kao što su demokratske institucije, pravna država i ljudska prava, navodi se u saopćenju.

Komitet također poziva Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da usvoji ustavne amandmane bez dodatnih odgađanja i ponavlja da je presuda u slučaju Sejdić-Finci zakonski obavezujuća i mora biti provedena.

Više od 14 mjeseci nakon izbora održanih u oktobru 2010. godine, Komitet također poziva sve političke aktere da konačno postignu sporazum o imenovanju vlade na državnom nivou.

Nacrt rezolucije također ističe značaj pune saradnje Bosne i Hercegovine s Vijećem Evrope i učešćem njenih predstavnika u raznim tijelima Vijeća. Po tom pitanju, Komitet poziva Predsjedništvo BiH da poduzme neophodne mjere na imenovanju kandidata za ključne položaje u Venecijanskoj komisiji, Evropskoj komisiji za sprečavanje mučenja i nečovječnog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPCT), Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI), tijelima Okvirne konvencije o nacionalnim manjinama i ostalim. Do februara 2012. godine, Predsjedništvo BiH takođe treba poslati listu kandidata za mjesto sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, navodi se u saopćenju.

O izvještaju će raspravljati PACE 24. januara 2012. godine.

Parlamentarna skupština Vijeća evrope poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da razmotri, ako se nikakav napredak na ostvari u pitanjima pomenutim u ovoj rezoluciji prije 15. marta 2012. godine, koje se neophodne mjere trebaju poduzeti prije sjednice koja će se održati u aprilu 2012. godine na kojoj će se obilježiti 10. godišnjica pristupanja Bosne i Hercegovine Vijeću Evrope, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.