BiH
0

Vidović: Od premijera očekujemo prijedlog budžeta za 2013. godinu

FENA
Tomo Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tomo Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas očekuje da od premijera Federacije Nermina Nikšića dobije prijedlog budžeta za 2013. godinu, rekao je za Agenciju FENA Tomo Vidović, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

"U Zastupničkom domu imamo informaciju da je Vlada rapravljala o predloženom budžetu i da je na temelju te rasprave premijer uputio budžet u proceduru. Ovog puta u specifičnom pogledu, imajući u vidu odgovornost za ostvarivanje u punom kapacitetu, u punim iznosima stand-by aranžmana s MMF-om, da se izvrši obaveza donošenja budžeta", ističe Vidović.

U skladu s tim, kaže, planirana je izvanredna sjednica Zastupničkog doma u ponedjeljak, 3. decembra, kada se očekuje razmatranje i donošenje budžeta Federacije BiH za 2013. godinu.

Također, 4. decembra očekuje se i zasjedanje Dom naroda da bi bio usvojen budžet za narednu godinu.

"Ta procedura kada je riječ o rokovima bila bi u skladu sa Zakonom o budžetu FBiH, a aktivnosti Vlade Federacije BiH su ove godine bile po dinamici koja je propisana Zakonom o budžetu FBiH i omogućila bi da se budžet razmatra i donese u dvofaznom postupku", objasnio je Vidović.

Budući da je već gotov Nacrt budžeta FBiH, naglašava Vidović, taj dokument se već mogao razmatrati.

"Tako bismo mogli do kraja decembra donijeti budžet na način kako je to i propisano", kazao je Vidović.

Sada imamo okolnost da je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio budžetski prijedlog FBiH.

"Zato ima direktno ovlaštenje u Ustavu FBiH. Tu veoma konkretno piše da je 'premijer mjerodavan za pripremanje budžetskih prijedloga za Parlament FBiH'. To je direktna ustavna nadležnost premijera Vlade FBiH da uputi u Parlament prijedlog budžeta za 2013. godinu", kaže Vidović.

Istovremeno, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, naglašava Vidović, ima u vidu i odredbe u Zakonu o budžetima FBiH, gdje u članu 19. se navode nadležnost, odgovornost i ovlasti premijera Vlade FBiH da se brine o blagovremenoj pripremi, o čemu se neposredno brine i ministar financija, i dostavljanju budžeta Parlamentu na razmatranje i donošenje.

Vidović naglašava i odredbe u Poslovniku Zastupničkog doma, koje uređuju između ostalog neposredno odgovornost i ovlasti premijera, gdje se kaže da je premijer nadležan za predlaganje i davanje preporuka iz oblasti zakonodavstva.

"Odjeljak u Poslovniku, koji govori o budžetu kaže da na postupak pripreme donošenja budžeta primjenjuju se odredbe kao i za zakone. Dakle, premijer je tu neposredno nadležan i odgovoran kad je riječ o ovim aktivnostima", kaže Vidović.