Predstavnički dom danas o budžetu
27

Nikšić: Svojim glasom za budžet osiguravate isplatu plaća i penzija

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici po hitnom postupku razmatra Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2013. godinu, koji je premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić uputio u parlamentarnu proceduru bez saglasnosti Vlade.

Ustavna i zakonodavnopravna komisija je na početku sjednice konstatirala da je premijer nadležan za predlaganje budžeta. Nikšić je u obrazloženju Prijedloga budžeta kazao da "Parlament FBiH danas i sutra ima u rukama sudbinu budžeta".

"Svojim glasom danas osiguravate isplatu plaća budžetskim korisnicima, osiguravate penzije, naknade invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, osiguravate isplate plaća policiji i državnim službenicima, podsticaj poljoprivrednicima i sve druge isplate koje zavise od budžeta. Osiguravate uplatu blizu 140 miliona KM u budžet Federacije BiH do kraja godine, pri tome uplatu druge tranše MMF-a od 79 miliona maraka i prve tranše makroekonomske pomoći od Evropske komisije u iznosu od 58,7 miliona KM. Krajnji rok za slanje usvojenog budžeta MMF-u je 5. decembar i Parlament FBiH odlukom da ispoštuje ove rokove pokazuje veliki stepen odgovornosti, na čemu se iskreno zahvaljujem. Ne možemo se pretvarati da je stanje u FBiH normalno i ne možemo se praviti da ne znamo da sastav Vlade ne odgovara sastavu parlamentarne većine u FBiH. Ne možemo se praviti da je Prijedlog budžeta došao prema uobičajnoj proceduri. Nesporna je činjenica da se Vlada FBiH nije izjašnjavala o Prijedlogu Budžeta, zbog toga što je osam ministara odbilo da dođe na sjednicu Vlade, potpuno je nebitno kojim su se razlozima rukovodili. Važno je da današnjim usvajanjem budžeta pošaljete jasnu poruku i poništite praksu ucjenjivanja, iznuđivanja i blokiranja rada institucija države, od koga god ona dolazila. Spreman sam preuzeti odgovornost i spriječiti blokiranje institucija i uvjeren sam da ću od vas dobiti podršku", kazao je, između ostalog, premijer Nikšić.

On je kazao i to kako su ispravnost njegove odluke da pošalje budžet Parlamentu potvrdili Vladin ured za zakonodavstvo te Ustavna i zakonodavnopravna komisija.

"Spreman sam na sve kompromise koji će za rezultat imati dogovor u interesu građana. Pred vama je Prijedlog budžeta čiji okvir iznosi dvije milijarde 214 miliona i 180 hiljada KM, što je za 10,8 posto više u odnosu na budžet iz ove godine", kazao je Nikšić.

Nakon što je premijer izložio Prijedlog budžeta, u Predstavničkom domu Federacije BiH je nastavljena rasprava o Prijedlogu.

Tokom rasprave je istaknuto i to kako ovakva praksa slanja budžeta u Parlament nije do sada zapamćena. Iz SDA su pitali da li je ovaj budžet premijerov ili Vladin. "Danas prvi put od nastanka Federacije BiH imamo situaciju da ministar finansija ne učestvuje u tački koja se zove Prijedlog budžeta i on ovdje nema svoj stav. Premijer je rekao da neće trpjeti ucjene i ja ga podržavam u tome, ali Vlada ovdje nije našla rješenje. Zašto se moralo dogoditi da se osam ministara 'razvlasti' svojih prava, a da se nisu iscrpile sve mogućnosti dogovora", kazao je zastupnik Ismet Osmanović.

Rasprava o Prijedlogu budžeta je još u toku.