BiH
0

Prijedlog budžeta FBiH za 2013. dostavljen poslanicima

FENA
Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, koji je u parlamentarnu proceduru uputio federalni premijer Nermin Nikšić, dostavljen je u pisanoj formi poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom današnje redovne sjednice tog doma u Sarajevu

U Parlamentu su oprečni stavovi pozicije i opozicije o tome da li premijer ima ovlasti da takav akt samostalno uputi Parlamentu.

Sadašnja parlamentarna većina tvrdi da je to potpuno zakonito i ustavno, dok opozicija dovodi u pitanje Nikšićev potez.

Jasenko Selimović, šef poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, tvrdi da je premijerov prijedlog zakonit i ustavan, dok Ismet Osmanović, šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), koja je opoziciona u aktuelnom odnosu političkih snaga, kaže da ovaj presedan, premijerovo utvrđivanje i upućivanje budžeta, nije u skladu s federalnim zakonodavstvom o budžetima i Vladi.

Omer Vatrić iz poslaničkog kluba opozicione Stranke za BiH konstatira da je Nikšićev način slanja budžeta u Parlament 'rizičan'. On pritom ističe da je trenutna situacija u Federaciji nelogična, s obzirom na to da nova parlamentarna većina ne odražava i trenutni omjer političkih snaga, odnosno ministarski sastav u Federalnoj vladi.

Uporedo s Prijedlogom budžeta za 2013., poslanicima je danas dostavljeno i mišljenje Vladinog ureda za zakonodavstvo.

"Premijer može uputiti Prijedlog budžeta FBiH za 2013. i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje", navedeno je iz tog ureda koji se poziva na ustavne i zakonske odredbe.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić najavio je za ponedjeljak, 3. decembar, vanrednu sjednicu Doma posvećenu budžetu, a protekle sedmice je i iz Doma naroda istim povodom najavljeno također vanredno zasjedanje 4. decembra.

Pitanje da li premijer ima ovlasti ili ne da sam predloži budžet Parlamentu aktuelizirano je od jučer, kada je on na pres-konferenciji najavio da će sa svojim saradnicima pripremiti i uputiti taj akt u parlamentarnu proceduru, s obzirom na to da sjednica Vlade, na kojoj je trebalo razmotriti budžet, nije održana tog dana zbog nedolaska osam ministara, iz Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke "Radom za boljitak".

Upravo su ove stranke donedavno činile parlamentarnu većinu u Federaciji zajedno s najuticajnijom Socijaldemokratskom partijom, a nakon što su socijaldemokrati ljetos objavili raskid koalicije s također uticajnom SDA, one su dospjele u opoziciju, ali je u Vladi još aktuelan ministarski saziv sukladan odnosu političkih snaga od prije raskida koalicije.

Premijer je na jučerašnjoj pres-konferenciji direktno vezao usvajanje budžeta s nastavkom stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, čiji bi izostanak donio velike finansijske probleme Federaciji, ugrozio njenu fiskalnu stabilnost.

Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2013., dostavljen iz premijerovog ureda, predložen je u iznosu od 2.214.180.122 KM, dok je ovogodišnji 1.999.084.438 KM.