|

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o budžetu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o budžetu
0
S
SRNA
3.12.2012. u 08:04
9
komentara
0

dijeljenja
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o budžetu Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Prijedlog Budžeta Federacije BiH (FBiH) za 2013. godinu, koji je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku bez saglasnosti Vlade uputio premijer Nermin Nikšić, trebalo bi da se danas nađe pred poslanicima Parlamenta FBiH.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić izjavio je Srni da se nezavršena rekonstrukcija vlasti na nivou FBiH značajno ogleda i u neefikasnosti Vlade i njenoj nemogućnosti da, shodno zakonskoj obavezi, budžet u novembru pusti u zakonsku proceduru što bi omogućilo raspisivanje javne rasprave i svim učesnicima javne potrošnje i građanima da daju svoje mišljenje.

"Situacija u kojoj se nalazi FBiH blokirala je taj proces zbog čega su se pojavile manjkavosti u proceduri donošenja budžeta. Međutim, fiskalna pozicija BiH i FBiH je takva da je ugrožno finansiranje onih korisnika prema kojima je budžet dužan, a prije svega to je ona kategorija ljudi koja se finansira iz kapitalnih grantova, poput penzionera, ali i mnogih drugih“, rekao je Škaljić.

On je podsjetio na činjenicu da je uslov Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se budžeti donesu u decembru kako bi krajem mjeseca zvaničnici ove finansijske institucija mogli da odluče da li će BiH staviti na raspolaganje drugu tranšu četvrtog stendbaj-aranžmana.

"Zbog toga smo se opredijelili na svim nivoima za skraćenu proceduru, dakle rješenje koje je moguće ustavno-pravno provesti, ali nije korektno prema građanima. To je direktno upućivanje Prijedloga budžeta u parlamentarnu raspravu“, rekao je Škaljić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je podsjetio da je premijer Nikšić uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog budžeta i da je Ustavnopravna komisija potvrdila da je ova procedura u skladu sa Ustavom.

"Budžet FBiH prema ovom prijedlogu u svom kapacitetu ima oko 2,2 milijarde KM. Od tog ukupnog iznosa, oko 700 miliona ide na kreditne obaveze, a oko milijarde su kapitalni grantovi i kapitalni izdaci, do 250 miliona različiti nivoi plata i oko 200 različiti materijalni troškovii", rekao je Škaljić.

On je pojasnio da je budžet takav da se održi budžetski tok, te da niti ima karakter razvojnog niti je budžet koji ima novi pristup.

"Nova parlamentarna većina je u tom smislu iskazala interes da podrži ovaj budžet pod uslovom da već početkom naredne godine bude ponovo razmatran i da mu damo novi karakter kroz rebalans", rekao je Škaljić.

Početak sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazan je u 12.00 sati, a budžet FBiH za 2013. godinu bi se pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebao naći već sutra.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...