{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šunje: Neusvajanje budžeta u zadanom roku znači kolaps FBiH

F
29.11.2012. u 13:54
17
52
Šunje: Neusvajanje budžeta u zadanom roku znači kolaps FBiH
17
Šunje: Neusvajanje budžeta u zadanom roku znači kolaps FBiH
Aziz Šunje
Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Aziz Šunje izjavio je Agenciji Fena da ne smije ni pomisliti na neusvajanje budžeta FBiH u zadanom roku, odnosno do 4. decembra, jer bi to predstavljalo opću tragediju za FBiH.
"Ne vidim drugog izlaza nego da se budžet usvoji i trenutno ne mogu uopće sagledati posljedice, ako se to ne desi. Bez stand-by aranžmana došlo bi u pitanje i djelovanje svih institucija koje se finansiraju s budžeta. Jednostavno nastao bi kolaps u FBiH", kazao je Šunje.

Fiskalno vijeće BiH na sjednici prije 10-ak dana donijelo je odluku da rok za usvajanje budžeta u državnom i entitetskim parlamentima bude 4. decembar, nakon čega bi Izvršni odbor MMF-a u Washingtonu mogao dati pozitivnu ocjenu prvog pregleda provođenja stand by-aranžmana.

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, koji je u parlamentarnu proceduru uputio federalni premijer Nermin Nikšić, danas je dostavljen u pisanoj formi poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom redovne sjednice tog doma u Sarajevu.

U Parlamentu su oprečni stavovi pozicije i opozicije o tome da li premijer ima ovlasti da takav akt samostalno uputi Parlamentu. Sadašnja parlamentarna većina tvrdi da je to potpuno zakonito i ustavno, dok opozicija dovodi u pitanje Nikšićev potez.

Premijer je na jučerašnjoj pres-konferenciji direktno vezao usvajanje budžeta s nastavkom stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, čiji bi izostanak donio velike finansijske probleme Federaciji, tj. ugrozio njenu fiskalnu stabilnost.

Budžet FBiH za za 2013., dostavljen iz premijerovog ureda, predložen je u iznosu 2.214.180.122 KM, dok je ovogodišnji 1.999.084.438 KM.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić najavio je za ponedjeljak, 3. decembar, vanrednu sjednicu Doma posvećenu budžetu, a protekle sedmice je i iz Doma naroda istim povodom najavljeno, također, vanredno zasjedanje 4. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: