"Ne radi se o plagijatu"
0

FOTO+VIDEO / Video "Sarajevske crvene linije" je redizajn špice za seriju "Pacific"

Piše: E. G.
Video "Sarajevske crvene linije" neodoljivo podsjeća na špicu za popularnu TV seriju "Pacific", što je naše čitatelje potaklo da pomisle kako je riječ o plagijatu. Autor projekta reditelj Haris Pašović tvrdi kako je riječ o redizajnu.

"Sarajevska crvena linija" je naziv projekta o kojem smo već pisali, a radi se o scensko-muzičkoj poemi u čast Sarajlija ubijenih tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine. Na Dan grada, 6. aprila, ove godine će na Titovoj ulici biti izvedena “Sarajevska crvena linija”.

Pored scensko-muzičkog programa, obilježavanje 6. aprila ove godine će pratiti i plakati iz vremena opsade grada, koji će biti postavljeni u izlozima prodavnica u Titovoj ulici, a čiji je autor Bojan Hadžihalilović, kao i nekoliko videa napravljenih za ovu priliku. Jedan od njih, koji neodoljivo podsjeća na uvodnu špicu za TV seriju "Pacific", je već prezentiran javnosti. Kako smo od naših čitatelja dobili nekoliko mailova u kojima se pitaju da li se radi o plagijatu, zatražili smo odgovor od autora cijelog projekta “Sarajevska crvena linija” reditelja Harisa Pašovića.

“Da, video je redizajn videa za čuvenu televizijsku seriju 'Pacific'. Serija govori o presudnim borbama na Pacifiku na kraju Drugog svjetskog rata, uključujući i čuvenu bitku za Iwo Jima. Bojan Hadžihalilović slijedi estetiku redizajna kojim je tokom opsade povezivao Sarajevo sa kultnim dizajnom kao što je Coca-Cola, Hollywood, Worholova konzerva Campbell Soup i mnoge druge. Hadžihalilovićevi redizajnirani plakati iz Opsade, će biti dio izložbe 6. aprila. U narednih nekoliko dana će se pojaviti još nekoliko videospotova za 'Sarajevsku crvenu liniju' ovog proslavljenog bh. dizajnera”, pojasnio je Pašović.

Kako je već javnosti poznato Bojan Hadžihalilović je 1985. godine zajedno sa Leilom Mulabegović-Hatt i Dalidom Hadžihalilović osnovao dizajnersku grupu Trio, koja je i napravila redizajne kao što je Coca – Cola. Sada radi kao kreativni direktor reklamne agencije Fabrika, koja je radila, između ostalog, i video za “Sarajevsku crvenu liniju”. Kako bi bilo jasnije o kakvom se redizajnu radi pogledajte neke od radova dizajnerske grupe Trio u fotogaleriji.

Podsjetimo, 6. aprila će duž Titove ulice, od Vječne vatre do Ali-pašine džamije, u Sarajevu biti postavljena 11.541 crvena stolica, što je i broj ubijenih građana glavnog grada BiH, čiji podaci su poznati i koje su autori projekta dobili od Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo. Stolice će tokom cijelog dana, pa i za vrijeme koncerta u sklopu “Sarajevske crvene linije” ostati prazne, što predstavlja zapravo mjesta na kojima bi sjedili građani koji su ubijeni.